Ugrás a tartalomra

Feszült volt a helyzet Észak-Koszovóban

2019.05.28
14:41
2024.03.19
08:46
Forrás
Pannon RTV
Behatolt Észak-Koszovóba a koszovói speciális rendőrség kedden reggel. Több mint 20 szerb és bosnyák nemzetiségű személyt letartóztattak. Az akcióban többen megsérültek.

A helyzet Zubin Potokban volt a legfeszültebb, ahol a koszovói különleges alakulatok tagjai többször is lebontották az ott élők által állított barikádokat.

Fotó: Tanjug/AP Photo/Visar Kryeziu

Szirénák hangjára ébredt kedd reggel Kosovska Mitrovica lakossága. A Rosu koszovói különleges rendőri alakulat ugyanis behatolt a Koszovó északi részén lévő négy, többségében szerbek lakta település területére. Kosovska Mitrovica főterén számos polgár gyűlt össze.

Az utakat dzsipek, páncélozott járművek sokasága árasztotta el. A helyiek elmondása szerint valamennyi tömve volt koszovói rendőrökkel. Kosovska Mitrovica déli részén a jelentősebb útkereszteződéseknél a KFOR egységeinek járművei parkoltak.

Fotó: Tanjug/AP Photo/Bojan Slavkovic

Az akcióban a speciális rendőri alakulat mintegy 200 tagja vett részt. Az elfogottak között voltak rendőrök is, akiket szervezett bűnözéssel gyanúsítanak. A letartóztatások mellett lövéseket is hallani lehetett. 

Marko Đurić, a Szerb Kormány Koszovó-ügyi irodájának vezetője: „Teljesen világos, hogy itt nem a letartóztatás volt a cél, hanem az, hogy elüldözzék, kitoloncolják és megfélemlítsék a szerbeket. Mindegyik községben megtehették volna ezt az egyszerű rendőrök, a szerb nemzetiségű rendőrök is. Ők azonban úgy döntöttek, hogy páncélozott harcjárművek sorát küldik, valamint állig felfegyverzett szélsőségeseket, akik rendőrruhát öltöttek. Tehát nyilvánvaló, hogy a cél a szerbek megfélemlítése volt és az ő kitoloncolásuk a Kvinta és a nemzetközi közösség minden tagjának szégyenére, akiknek az lett volna a feladatuk, hogy ezt megakadályozzák.”

Fotó: Tanjug/AP Photo/Visar Kryeziu

A koszovói hatóságok közlése szerint hónapok óta tartó nyomozás eredményeként csaptak le az egyebek mellett szervezett bűnözéssel, csempészettel és illegális kereskedelemmel gyanúsított szerbekre.

Hashim Thaci koszovói elnök arra szólította fel a koszovói szerbeket, hogy ne szálljanak szembe a rendőrséggel, maradjanak nyugodtak, és segítsék a hatóságok szervezett bűnözés elleni harcát. Hozzátette, a szervezett bűnözés elleni harc Koszovó európai uniós csatlakozásának egyik feltétele. Hangsúlyozta, hogy az akció nem egyes nemzetiségek, hanem bűnözők ellen irányult.

Fotó: Tanjug/AP Photo/Visar Kryeziu

A Kosovska Mitrovica-i kórházba a délelőtt folyamán két személyt szállítottak be lőtt sebbel. Dr. Zlatan Elek, a Kosovska Mitrovica-i kórház igazgatóhelyettese: „Pillanatnyilag mindkét páciens állapota stabil, figyelemmel kísérjük, folyamatban van a diagnosztikai eljárás. Reméljük, hogy így lesz az elkövetkező időszakban is, tehát ami őket illeti, jól vannak. A Zubin Potok-i Egészségházból is vannak információink, több olyan lakos is van, aki könnyebb testi sérülést szenvedett. Emellett pedig arról is vannak adataink, hogy nagy anyagi kárt okoztak a házakon és épületeken, amelyek az út mellett találhatóak Zubin Potokban, valamint azokon a járműveken is, amelyek az út mellett kialakított parkolóhelyeken parkoltak.”

A koszovói rendőrség később megkezdte kivonulását Észak-Koszovóból.

A brüsszeli közvetítéssel 2013-ban megkötött szerb-koszovói megállapodásban foglaltak tiltják a szóban forgó különleges rendőrségi egység Észak-Koszovóba vonulását a NATO és a helyi szerb vezetés beleegyezése nélkül, valamint azt is tiltják, hogy a szerb hadsereg bevonuljon Koszovóba.

Észak-Koszovó
rendőrség
letartóztat

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.