Ugrás a tartalomra

Folytatódhat a választási kampány

2020.05.11
11:23
2020.05.11
15:32
Forrás
Pannon RTV
Folytatódhatnak a választási előkészületek Szerbiában – erről döntött hétfői ülésén a Köztársasági Választási Bizottság.

Az illetékesek viszont arra is figyelmeztetnek, hogy a kampány ideje alatt is mindenki tartsa be az elővigyázatossági előírásokat.

A köztársasági szintű választásokat március 4-én írták ki április 26-ára, ám nem egész két héttel később le is állt a folyamat, mert rendkívüli állapotot hirdettek az országban a koronavírus-járvány miatt. A Köztársasági Választási Bizottság március 16-án minden választási előkészületet leállított. A parlament május hatodikai határozatában visszavonta a rendkívüli állapotot, valamint döntött a választási folyamat folytatásáról is. A választások új időpontja június 21. A választási listák átadásának határideje június ötödike éjfél.

Vladimir Dimitrijević, elnök, Köztársasági Választási Bizottság: „Mi természetesen a törvénnyel összhangban meghatározzuk a választási cselekmények összes határidejét. A köztársasági elnök május 10-én döntést hozott a köztársasági választások kiírására vonatkozó döntés módosításáról, amelyben a választások időpontjaként 2020. június 21-ét határozta meg.”

A Köztársasági Választási Bizottság összehangolta a vasárnap megváltoztatott törvénnyel azon határozatát, amely a támogatói aláírások hitelesítésére vonatkozik. Ezzel a lépéssel egyszerűbbé, és a járvány-helyzetben biztonságosabbá válik az aláírások hitelesítése azon pártok számára, amelyek eddig még nem szedték össze a kellő számú támogatói aláírást – hangsúlyozta Ladóczki Gyula, a választási bizottság tagja. Hozzátette: „A hitelesítést, a választói listák hitelesítését a jövőben a közjegyzőkön kívül a bíróságok és a közigazgatási hivatalok is végezhetik. Tehát a városi közigazgatási hivatalok és a községi közigazgatási hivatalok is. A régi törvény, vagyis az eddig hatályban lévő törvény szerint ezt csak a közjegyzők tehették meg.”

A június 21-i választásokkor a járványügyi szakemberek ajánlásait figyelembe véve határozzák majd meg a biztonsági előírásokat, például hogy kötelező lesz-e a kesztyű és a maszk viselése a szavazatok leadásakor.

Választások 2020
Szerbia
Köztársasági Választási Bizottság
Ladóczki Gyula
Vladimir Dimitrijević
RIK

Most

07:46, Frissítve: 07:53

Húsvét másnapját ünneplik az ortodox hívek

Az ortodox húsvéthétfőhöz Szerbiában számos népszokás kötődik. Egyes szokások a mai napig fennmaradtak eredeti formájukban, mások ugyanakkor módosultak, vagy teljesen a feledésbe merültek az ortodox hívek körében.
07:38, Frissítve: 08:13

Ma van Đurđevdan

A Gergely naptár szerint április 24-én, a Juliánusz naptár szerint május 6-án van Szent György napja.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.