Ugrás a tartalomra

Juhász Bálint a tartományi parlament új elnöke

2024.04.25
15:38
2024.04.25
21:40
Forrás
Pannon RTV
Juhász Bálintot választották meg a Tartományi Képviselőház elnökének. A VMSZ tartományi listavezetőjére, a párt Intéző Bizottságának elnökére 81 képviselő szavazott igennel.

A vajdasági parlament ülésén az alelnökök személyéről is döntöttek, valamint megválasztották a főtitkárt és a parlamenti bizottságokat is.

A vajdasági képviselőház első ülésének folytatása előtt az ellenzéki pártok képviselői kinyilvánították nemtetszésüket a tartományi hatalom munkájával kapcsolatban.

Radivoje Jovović, tartományi frakcióvezető, DP-Együtt-Szabad Polgárok Mozgalma: „A tartományi parlament munkájának katasztrofális megkezdésével kapcsolatban szeretnénk önökhöz fordulni. Hetven és néhány napig vártuk, hogy folytatódjon az alakulóülés, amely hivatalosan szüneten volt. Aztán voltak valamilyen egyeztetések, amelyre nem kaptunk napirendet. Egyik napról a másikra értesítettek bennünket.”

A tartományi parlament ülésén megválasztották a képviselőház új elnökét. Az egyetlen jelöltet, Juhász Bálintot 81 képviselő biztosította támogatásáról. 28 képviselő nemmel szavazott, senki sem tartózkodott, hatan viszont nem szavaztak és öten nem voltak jelen az ülésen.

Megválasztották a négy alelnököt is: Damir Zobenicát, Aleksandra Maletićot és Nemanja Zavišićot a Szerb Haladó Pártból, valamint Boris Novakovićot, aki a Szerbiai Szocialista Párt képviselője.

Dmitar Stanišić, az SZHP tartományi frakcióvezetője gratulált a megválasztottaknak, és elégedettségét fejezte ki, hogy az ellenzék is elfogadta a bizottságokban való munkát.

„Annak az örömét is szeretném kifejezni, hogy az ellenzéki frakciócsoportok is elfogadták a parlament munkáját, vagyis elfogadták a munkát minden parlamenti bizottságban, hogy emlékeztessek, 19 bizottság van a tartományi képviselőházban, és az ellenzék elfogadta a munkát ezekben.”
 

Juhász Bálint eskütétele után szerbül és magyarul is szólt a képviselőkhöz. Mint mondta, nagy megtiszteltetés számára, hogy Pásztor Istvánt követheti ezen a poszton. Hangsúlyozta, négy év komoly munkája vár rá, és nagymértékű toleranciára, egymás iránti tiszteletre lesz majd szükség, azonban készen áll arra, hogy ezeket a követelményeket figyelembe vegye, és együttműködjön a képviselőkkel a sikeres parlamenti munka érdekében.

Juhász Bálint, elnök, Tartományi Képviselőház: „Szeretném kifejezni az örömömet, hogy Vajdaság Autonóm Tartomány elnökévé neveztek ma ki. Amekkora öröm, ugyanakkora teher és felelősség is. Nagy megtiszteltetés számomra, hogy Pásztor István, ha szabad így fogalmaznom, a mentorom utódaként neveztek ki, ami különösen nagy felelősséget és mérhetetlen megtiszteltetést jelent a számomra. Szeretném a következő négy évben meghálálni a képviselők, de mindenekelőtt a választópolgárok, minden vajdasági polgár és azon belül a vajdasági magyar közösség bizalmát.”

A képviselőház elnökének és alelnökeinek, valamint a tartományi bizottságok megválasztásával befejezte megalakulását a vajdasági parlament. Juhász Bálint a tartományi képviselőház 33. elnöke.

A Közügyek stábjának interjúja Juhász Bálinttal:

Tartományi Képviselőház
Juhász Bálint
VMSZ
Radivoje Jovović
Dmitar Stanišić
Pásztor István

Most

20:05, Frissítve: 20:17

Verstappen nyerte a sprintfutamot

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull holland versenyzője nyerte a Forma-1-es Miami Nagydíj szombati sprintfutamát.
19:37, Frissítve: 20:02

Egyre népszerűbb a népművészet az ifjúság körében

Több mint 300 gyermekkel tartották meg a XIII. Dunán innen, Tiszán túl elnevezésű Kárpát-medencei ifjúsági népművészeti tehetségkutató verseny délvidéki elődöntőjét Horgoson. Az eseményt a Bartók Béla Magyar Művelődési Egyesület szervezte meg.
18:52, Frissítve: 19:00

Komoly büntetés a fürdőruhában szaladgálásért

Komoly büntetéssel számolhat az, aki idén nyáron fürdőruhában sétálgat Tivat utcáin. A montenegrói város ugyanis megelégelte azt, hogy a belvárosban egy szál bikiniben vagy fürdőnadrágban járkálnak a turisták.
18:07, Frissítve: 18:19

Újraéledt az asztalitenisz Oromon

A helyi közösség és a vállalatok támogatásával az elkövetkező időszakban a régi iskola épületében mindennap lehetőség adódik a helyieknek arra, hogy kipróbálhassák, megtanulhassák ezt a sportágat, vagy épp versenyeket szervezzenek.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.