Ugrás a tartalomra
Tanjug/AP/Taiwan Ministry of Foreign Affairs

G7 csoport: A térség stabilitását fenyegeti Peking válasza

2022.08.03
20:43
Forrás
MTI
Nancy Pelosi tajpeji vizitjét nem lehet ürügyként használni a Tajvani-szorosban folytatott agresszív katonai tevékenységre - áll a közleményben.

Az egész térség stabilitását veszélybe sodorhatja Kína válasza az amerikai házelnök tajvani látogatására a világ legfejlettebb iparú demokráciáit összefogó G7 csoport szerint. A országcsoport külügyminisztereinek szerdai közleményében kiemelték, hogy a törvényhozók hivatalos nemzetközi látogatásai hozzátartoznak a nemzetközi közösség életéhez, "normális és rutinszerű" aktusok. Ezért Nancy Pelosi tajpeji vizitjét sem lehet "ürügyként használni a Tajvani-szorosban folytatott agresszív katonai tevékenységre".

Peking közelmúltbeli és bejelentett lépései, különösen a tervezett hadgyakorlat és a Tajvan elleni gazdasági szankciók "szükségtelen eszkalációval fenyegetnek" - áll a soros elnök, Németország külügyminisztériuma által kiadott közleményben.

Tanjug/AP/Taiwan Presidential Office

Kína nem változtathatja meg a térségbeli viszonyokat "egyoldalúan, erőszakkal", a Tajvannal összefüggő nézeteltéréseket békés eszközökkel kell rendezni  - húzták alá, hozzátéve, hogy "mindenek felet nyugalomra, önmérsékletre, átláthatóságra, a félreértések megelőzése érdekében pedig a nyílt kommunikációs csatornák fenntartására" ösztönöznek. Egyben közölték, hogy a Hetek továbbra is képviselik az "egy Kína" elvet, és nem változtatnak a Tajvannal kapcsolatos álláspontjukon.
    
Nancy Pelosi személyében huszonöt éve először kereste fel Tajvant az amerikai képviselőház elnöke, aki kiemelt helyen, rögtön az elnök és az alelnök után áll az állami protokollsorrendben.

Kína a saját területének tartja az 1949 óta önálló kormányzattal rendelkező szigetet, és ellenzi a tajvani vezetők kapcsolatait külföldi politikusokkal.

G7
t
Tajvan
Nancy Pelosi
Kína

Most

09:56, Frissítve: 10:02

Korlátok hozadéka

20. alkalommal szervezték meg Bácskossuthfalván a 9+1 Nemzetközi Művésztelep Mesterműhelyét. Az alkotótábor idei témacíme: Korlátok hozadéka. A Mesterműhelyben készült alkotásokat Szent István-napi ünnepség keretében tekinthetik meg az érdeklődők.
08:13, Frissítve: 09:44

Mit jelent a Zöld távhő?

A környezetbarát, zöld távfűtés a nemzetközi gyakorlatban egyre elterjedtebb, főként Nyugat-Európában, de a Szerbiával szomszédos országokban is láthatunk már erre megvalósult jó gyakorlatokat.

Népszerű

Halálos baleset Bácsfeketehegynél

Halálos baleset történt délután az autópályán. Egy személyautó és egy kombi ütközött össze az Újvidék és Szabadka közötti autópálya-szakasz bácsfeketehegyi lejáratánál pénteken.

Folytatódtak a tüntetések Vajdaság-szerte

Nem egyeztek meg a gazdák és a kormány képviselői. A gazdák azt mondták, az alacsony felvásárlási árak, a magas üzemanyag- és műtrágya árak, továbbá a vízlecsapolási illeték miatt elégedetlenek.