Ugrás a tartalomra

G7-csúcs: Putyin újra elhozta a háborút Európába

2022.02.24
18:55
2022.05.02
09:55
Forrás
Pannon RTV
Az EU elítéli az orosz támadását, a Kremlnek felelnie kell, jelentette ki Ursula von der Leyen. Joe Biden azt mondta, Oroszország szándékosan háborút kezdett Ukrajna ellen, és egyedül felelős azért, hogy emiatt emberek fognak szenvedni és meghalni.

18:50 - Vlagyimir Putyin orosz elnök nem fogja megnyerni az Ukrajna ellen indított háborút, amelyért nem az orosz nép, hanem egyedül ő viseli a felelősséget - jelentette ki Olaf Scholz német kancellár televíziós beszédében.

"Ez a háború Putyin háborúja" - húzta alá Olaf Scholz, kiemelve, hogy a nemzetközi közösség az utolsó pillanatig a párbeszédre törekedett Moszkvával, és remélte, hogy sikerül elkerülni a vérontást. "Reménykedtünk, de nem voltunk naivak" - mondta a német kancellár, kifejtve, hogy kormánya az orosz-ukrán konfliktus tárgyalásos rendezését szolgáló erőfeszítésekkel párhuzamosan partnereivel és szövetségeseivel a NATO, az Európai Unió és a G7 csoport keretében együttműködve kidolgozott egy büntetőintézkedésekből álló csomagot, amely megmutatja az orosz vezetésnek, hogy "nagy árat fizet az agresszióért". A balti államokat, Lengyelországot, Szlovákiát, Romániát és Bulgáriát említve arról is szólt, hogy a NATO megvédi tagállamait, és minden lehetséges eszközt felhasználva megakadályozzák, hogy a háború átterjedjen más országokra.

18:45 - A brit kormány vagyonbefagyasztással és kereskedelmi tilalommal sújtja az összes orosz nagyvállalatot - jelentette be Boris Johnson brit miniszterelnök.

Johnson a londoni alsóházban tartott tájékoztatójában közölte azt is, hogy kitiltják Nagy-Britanniából az Aeroflot orosz légitársaságot. A brit kormányfő bejelentette: London teljes mértékben elzárja a brit pénzügyi rendszert az orosz bankok elől, amelyek így nem tudnak majd fontban denominált tranzakciókat végrehajtani és klíringtevékenységet végezni Nagy-Britanniában. Johnson hangsúlyozta, hogy a brit pénzügyi szolgáltatási piac messze a legnagyobb egész Európában.

Hozzátette: az Egyesült Államok hasonló intézkedéseket készít elő. A brit miniszterelnök ennek jelentőségét illusztrálva kiemelte: az orosz külkereskedelmi tranzakciók felét dollárban és fontban számolják el.

18:30 - Virtuális találkozójukat követően közös állásfoglalást adtak ki az orosz-ukrán krízisről a G7-tagállamok, illetve hozzájuk csatlakozva az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen, az Európai Tanács elnöke, Charles Michel és a NATO-főtitkár, Jens Stoltenberg. Az állásfoglalás szerint Putyin újra elhozta a háborút Európába, illetve az orosz elnök Ukrajna megtámadásával a történelem rossz oldalára állt. Kifejtették továbbá, hogy a krízis súlyos fenyegetést jelent a nemzetközi rendre, amelynek Európán túl is következményei lesznek. A G7-ek elítélték Putyint, mivel következetesen megtagadta ismételt felajánlásaikat a helyzet tárgyalás útján való rendezésére. Az orosz elnök ezzel szemben úgy fogalmaz, hogy Moszkvának nem volt más lehetősége, mint a katonai művelet elrendelése. Putyin hozzátette, nem akarják veszélyeztetni a világrendet.

15:55 - Napközben folyamatosan érkeztek a nemzetközi reakciók az Oroszország és Ukrajna közötti összecsapások kapcsán.

Olaf Scholz német kancellár szerint az Ukrajna elleni támadás Vlagyimir Putyin orosz elnök háborúja. Jens Stoltenberg NATO-főtitkár pedig a délután folyamán bejelentette, hogy pénteken rendkívüli tanácskozást tartanak videokonferencia keretében a NATO-tagállamok vezetői.

Vlagyimir Putyin orosz államfő súlyos hibát követett el azzal, hogy rárontott az oroszok testvérnépére - jelentette ki Olaf Scholz Berlinben. A német kancellár a szövetségi kormány biztonsági kabinetjének ülése után tett nyilatkozatában felszólította Vlagyimir Putyint, hogy azonnal hagyja abba az ukrajnai katonai műveletet és vonja ki az összes orosz katonát a szomszéd ország területéről. Hozzátette: Németország kiáll közép-, és kelet-európai partnerei mellett, ezért kezdeményezi, hogy a NATO-tagországok állam-, illetve kormányfői tartsanak mielőbb személyes megbeszélést.

Pénteken rendkívüli tanácskozást tartanak a NATO-tagállamok vezetői - jelentette be Jens Stoltenberg. A NATO-főtitkár hangsúlyozta: kontinensünk békéje megtört, mert Oroszország meglépte azt, amire már hónapok óta felhívtuk a figyelmet. Ez egy szándékos, hidegvérű és régóta tervezett invázió. Moszkva erőszakkal próbálja újraírni a történelmet.

A NATO döntéshozó szerve, az Észak-atlanti Tanács sajtóközleményében arról tájékoztatott, hogy a szövetségesek védekező szárazföldi, tengeri és légi erőket telepítenek a keleti régióba. A nyilatkozat továbbá felszólítja Oroszországot, hogy térjen le az erőszak és az agresszió útjáról, máskülönben Moszkvának teljes felelősséget kell vállalnia tettei következményeiért.

 

15:10 - Maria Zakharova az orosz-ukrán konfliktus kapcsán úgy fogalmazott, hogy ez nem egy háború kezdete, hanem egy globális háborút akadályozott meg Moszkva. Az orosz külügyminisztérium szóvivője kiemelte, szeretnék megakadályozni az olyan történéseket, amelyek miatt globális háborúvá fajulhatna a helyzet.

11:30 - Az Ukrajna elleni támadás az orosz államfő, Vlagyimir Putyin háborúja, aki súlyos hibát követett el azzal, hogy rárontott az oroszok testvérnépére - jelentette ki Olaf Scholz német kancellár csütörtökön Berlinben.

A kancellár a szövetségi kormány biztonsági kabinetjének ülése után tett nyilatkozatában felszólította Vlagyimir Putyint, hogy azonnal hagyja abba az ukrajnai katonai műveletet és vonja ki az összes orosz katonát a szomszéd ország területéről.

Hozzátette: Németország kiáll közép-, és kelet-európai partnerei mellett, és "megérti félelmeiket", ezért kezdeményezi, hogy a NATO-tagországok állam-, illetve kormányfői tartsanak mielőbb személyes - jelenléti, nem online - megbeszélést.

Mint mondta, ezt a javaslatot már a világ legfejlettebb ipari államait összefogó G7 csoport vezetőinek csütörtök délutáni online tanácskozásán is megteszi, este pedig részt vesz az Európai Tanács rendkívüli ülésén, amelyen újabb büntetőintézkedésekkel sújtják Oroszországot.

10:50 - Az európai uniós központi intézmények vezetői a csütörtök esti rendkívüli kormányfői EU-találkozón az orosz gazdaság stratégiai ágazatait megcélzó, új, hatékony szankciókat tartalmazó csomagot terjesztenek a tagállamok vezetői elé jóváhagyásra - jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke csütörtök reggeli sajtótájékoztatóján.

A csomag célja, hogy megakadályozza Oroszország hozzáférését a kulcsfontosságú technológiákhoz és piacokhoz, és gyengítse Oroszország gazdasági bázisát és modernizációs képességét. Hozzátette: "mindemellett befagyasztjuk az EU-ban lévő orosz vagyontárgyakat, és megakadályozzuk az orosz bankok hozzáférését az európai pénzügyi piacokhoz. Az első szankciócsomaghoz hasonlóan szorosan együttműködünk a partnerekkel és szövetségesekkel."

A bizottsági elnök kijelentette: "Ma kora reggel az orosz erők megszállták Ukrajnát, egy szabad és szuverén országot. Európa közepén ismét ártatlan nők, férfiak és gyermekek halnak meg vagy féltik az életüket. Elítéljük ezt a barbár támadást és az annak igazolására használt cinikus érveket" - fogalmazott.

Von der Leyen felhívta a figyelmet: "Nem hagyjuk, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök lerombolja azt a biztonsági struktúrát, amely az elmúlt évtizedekben békét és stabilitást biztosított Európának, és azt sem, hogy a jogállamiságot az erő és a kegyetlenség uralmával váltsa fel. Az EU Ukrajna mellett áll, Ukrajna győzni fog."

Josep Borrell kül- és biztonságpolitikáért felelős uniós főképviselő úgy nyilatkozott, hogy az új büntetőintézkedések sora, amelyet az EU-tagállamok vezetői csütörtök este vitatnak meg, a "legkeményebb szankciócsomag az EU történelmében."

"Európa legsötétebb óráját éli át a második világháború vége óta. Ezért az orosz vezetést nagyszabású elszigeteltség fogja sújtani" - hívta fel a figyelmet. Hozzátette: az unió új segélycsomagot is előkészít, és aktívan támogatja az evakuálási műveleteket az orosz támadás által érintett területeken.

10:15 - Lengyelország a legközelebbi órákban befogadóközpontokat létesít az ukrán határnál a menekültek számára - közölte csütörtök reggeli interjújában Pawel Szefernaker lengyel belügyminiszter-helyettes.

Szefernaker megerősítette, hogy az ukrajnai orosz támadás esetére a lengyel kormány a vajdaságok vezetőivel együtt az utóbbi időben kidolgozta az ukrajnai menekültek befogadásának terveit.

Közölte: a csütörtök hajnali óráktól már megvalósítják e forgatókönyv első lépéseit, ennek megfelelően a legközelebbi órákban a délkelet-lengyelországi Lublini és Kárpátaljai vajdaságokban, az ukrán határ közelében létesítenek befogadópontokat.

Egyelőre nyolc befogadóközpont jön létre, a menekültek a helyszínen ételt és orvosi ellátást kapnak, valamint a szükséges információkat is - mondta el a miniszterhelyettes.

Mint beszámolt, a lengyel-ukrán határon egyelőre mérsékelt a forgalom, a határőrség azonban teljes készültségben van. Az ukrajnai események dinamikus alakulása miatt a forgalom egyik óráról a másikra megugorhat - tette hozzá Szefernaker.

Elmondta: a határőrség egyelőre  az érvényes előírások alapján jár el, az esetleges rendkívüli intézkedésekről a hatóságok folyamatosan beszámolnak.

09:50 - Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára éles szavakkal ítélte el Oroszország vakmerő és indokolatlan támadását Ukrajna ellen, és bejelentette, a szövetségesek összeülnek, hogy levonják a következtetéseket Moszkva agresszív cselekményeiből.

Nagy-Britannia és szövetségesei határozott választ adnak az Ukrajna elleni orosz támadásra - közölte Boris Johnson brit miniszterelnök. Johnson a Twitteren megjelent első hivatalos reakciójában úgy fogalmazott, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök a vérontás és a rombolás útját választotta, amikor elrendelte az Ukrajna elleni indokolatlan támadást. Johnson telefonon beszélt Vologyimir Zelenszkij ukrán elnökkel, és a Downing Street tájékoztatása szerint közölte vele, hogy a Nyugat nem nézi tétlenül Putyin hadjáratát az ukrán nép ellen.

Ukrán válság
Oroszország
Európai Unió
NATO
EU
Vlagyimir Putyin
Joe Biden
Jens Stoltenberg
Olaf Scholz
Ursula von der Leyen

Most

12:58, Frissítve: 13:04

Az egész ország az áldozatokra emlékezik

Egy évvel a belgrádi iskolai lövöldözés után az egész ország megemlékezett az áldozatokról. A televízió és rádióműsorok reggel 8:41 perckor megszakították a sugárzást, és egy perces néha csenddel tisztelegtek a lövöldözésben elhunytak emléke előtt.
09:15, Frissítve: 09:25

A Leverkusen tovább menetel

A Bayer Leverkusen magabiztosan nyerte az AS Róma elleni Európa Liga elődöntő első mérkőzését. A Marseille és az Atalanta döntetlen.
07:48, Frissítve: 11:31

Egy éve történt a belgrádi iskolai mészárlás

Egy évvel ezelőtt, 2023. május 3-án gyászba borult Szerbia. Ezen a napon történt ugyanis az az iskolai lövöldözés a belgrádi Vladislav Ribnikar Általános Iskolában, amelyben 9 gyermek és egy felnőtt vesztette életét.
07:23

Ortodox nagypéntek van

A hívek ma Jézus kereszthalálára emlékeznek, ez a legszomorúbb nap az egyházi évben. Szigorú böjti nap azok számára, akik a Julianus-naptárt követik.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.