Ugrás a tartalomra

Górcső alatt Szerbia

2021.04.26
16:40
2021.04.26
20:51
Forrás
Szerbiai RTV, Tanjug
Kétnapos brüsszeli látogatáson tartózkodik Aleksandar Vučić.

A szerb államfő az Európai Bizottság elnökével, Ursula von der Leyennel folytatott megbeszélésének középpontjában az ország európai integrációs folyamatának felgyorsítása szerepelt, valamint a reformok mielőbbi végrehajtása, különösen a jogállamiság terén.

A nap folyamán a szerb elnököt fogadta Várhelyi Olivér uniós bővítési biztos és Josep Borrell, az Európai Unió kül-és biztonságpolitikai főképviselője.  

Ursula von der Leyen a koronavírus elleni küzdelemről, Szerbia európai integrációjáról, a Belgrád és Pristina közötti párbeszéd folytatásáról, de a Szerbiát és Észak-Macedóniát összekötő vasútvonal rekonstrukciójáról is egyeztetett a szerb államfővel. Aleksandar Vučić az Európai Bizottság elnökével Brüsszelben megvitatta Szerbia európai integrációs folyamatának felgyorsítását is, az új csatlakozási módszertan alkalmazásával, valamint a reformfolyamatok felgyorsítását, különösen a jogállamiság terén. A Szerbia és Észak-Macedónia közötti vasútvonal felújításában az EU támogatásáról biztosította Szerbiát Josep Borrell.

"Ma egy nagyon fontos programról is tárgyaltunk, amely Vučić elnöknek kifejezetten fontos, és értem is, hogy miért. Ez pedig egy vasúti folyosó, amely összeköti Belgrádot Észak-Macedóniával. Az Európai Bizottság pedig azt mondta, támogatni fogja ezt a projektet. Azt hiszem, ez nagyon fontos, és üdvözlöm Vučić elnök döntését, hogy együttműködik az Európai Unióval ebben a projektben, amelyhez mi a legjobb feltételeket fogjuk biztosítani."

Borell hozzátette: az elmúlt 14 évben az EU mintegy 3 milliárd euróval segítette Szerbia polgárait, életminőségük javítása, az állam működésének hatékonysága és a reformok gyorsabb végrehajtása érdekében.

Aleksandar Vučić találkozott Várhelyi Olivérrel is. Az Európai Unió bővítésért felelős biztosa szerint szükséges az új csatlakozási módszertan alkalmazása Szerbia uniós útjának felgyorsítása érdekében. Ugyanakkor a bővítésért felelős biztos többször is megdicsérte Szerbiát az oltási kampány kiváló eredményeiért.

Aleksandar Vučić brüsszeli sajtótájékoztatón kiemelte: a Szerbia és Észak-Macedónia közötti vasútvonal építési munkálatait értékelve azt mondta, ez az egész régió számára jelentős beruházás.

"Most már elmondhatom, hogy az Európai Unióval közösen fogjuk kiépíteni a vasútvonalat Belgrád és Niš között, de Ništől Leskovacig, Vranjéig, Tabanovcéig, Preševóig, egészen az észak-macedón határig, és ez hatalmas változást hoz országunknak. Szerbia ugyanis nagyobb, mint amekkorának látszik. Ez majd új lehetőséget biztosít polgárainknak, és mindazoknak, akik visszatérnek az országba. De jobb lesz az áru- és személyszállítás lehetősége Bécsből, Münchenből, Zágrábból, Szerbián keresztül, akár Isztambulig vagy Szkopjéig."

A szerb államfő hozzátette: reméli, mielőbb újraindulhat a párbeszéd Belgrád és Pristina között.

Brüsszel
Aleksandar Vučić
Ursula von der Leyen
Várhelyi Olivér
uniós csatlakozás

Most

19:06, Frissítve: 19:27

Húsvéti kirakodóvásár Pancsován

Hetedik alkalommal rendeztek húsvéti kirakodóvásárt Pancsován. A városhoz tartozó települések nőszervezetei és magánszemélyek kínálják fel kézműves portékáikat és ünnepi süteményeiket.
17:13, Frissítve: 18:46

„Európa reménye, a túlélés reménye Közép-Európa”

A CPAC Hungary második napján több hazai, külhoni és külföldi konzervatív politikus mellett beszédet mondott Gulyás Gergely magyar Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági- és külügyminisztere is.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.