Ugrás a tartalomra

Gyűlnek a fegyverek, lőszerek, robbanóanyagok

2023.05.14
20:30
Forrás
Pannon RTV
Jól halad a fegyverátadási akció Szerbiában. Az elmúlt napokban a lakosok 13 500 fegyvert, 1750 gránátot és mintegy 2000 különféle robbanóanyagot adtak át a Belügyminisztériumnak.

Aleksandar Vučić délelőtt Bratislav Gašić belügyminiszter társaságában a Smederevóhoz közeli Duvanište helységben tekintette meg az átadott fegyvereket.

A mennyiséget látván a szerb államfő úgy összegezte az akciót, hogy nagy munkát végeztek. Hozzátéve, június 8-áig a fegyverbeszolgáltatás önkéntes lesz, ezt követően pedig a hatóságok ellenőrzésbe kezdenek.

„Büszke vagyok erre az akcióra és az eredményekre, ez olyan dolog, amit megígértük Szerbia polgárainak, és ez szükséges, fontos a lakosaink nagyobb biztonsága érdekében.”

Szám szerint a legtöbb fegyvert Belgrádban adták át, de a lakosság számához viszonyítva Újvidék, Mitrovica és Šabac áll az élen. A beszolgáltatott eszközök a kragujevaci Zastava gyárba kerülnek, ahol a katonaság és a rendőrség számára alkalmas fegyverek lesznek belőlük.

Vučić az azzal kapcsolatos híresztelésekre is reagált, miszerint ősszel ismét választások lehetnek az országban. Hangsúlyozta, soha nem menekült a választások elől, bár szerinte ez most nem jó megoldás.

„Május 26-án tájékoztatom a lakosságot a választásokkal kapcsolatban. Ez azt jelenti, hogy a választások legkésőbb szeptemberben lehetnek, és nincs filozofálgatás. Csak nem, csak nem maguk mondják meg, hogy legyen, mert ez nem kívánságműsor, és az állam nem játék és nem játékszer, mint ahogy gondolták, és mindenki más, aki tárgyalni szeretne, itt van, készek vagyunk, hogy tárgyaljunk.”

Újságírói kérdésekre válaszolva, miszerint tervezik-e Bratislav Gašić belügyminiszter leváltását az elmúlt időszak véres eseményei miatt, a szerb elnök elmondta, eszébe sem jutna leváltani a tárcavezetőt, ugyanis jól végzi a munkáját.

Smederevo
fegyverátadás
fegyverleadás
Bratislav Gašić
fegyver

Most

13:30, Frissítve: 13:52

„Szabadkán megvagyunk!”

A szükséges ezer helyett 1478 aláírást gyűjtött a Vajdasági Magyar Szövetség Szabadkán, a lista indulásához az önkormányzati választásokon - tette közzé közösségi oldalán dr. Pásztor Bálint.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.