Ugrás a tartalomra

Ha most lenne a szerb elnökválasztás, ez lenne az eredmény (videó)

2016.12.09
14:49
Ha a szerbiai elnökválasztást most vasárnap tartanák meg, Aleksandar Vučić jelenlegi kormányfő nyerne az első körben
Ha a szerbiai elnökválasztást most vasárnap tartanák meg, Aleksandar Vučić jelenlegi kormányfő nyerne az első körben. Ha azonban a Szerb Haladó Párt jelöltje a jelenlegi államfő, Tomislav Nikolić lenne, a győzelem a második fordulóban sem lenne biztos - derül ki az Ipsos Strategic Marketing felméréséből. Ha az elnökválasztással egy időben parlamenti választásokat is tartanának, a haladók 48 százalékra számíthatnának, a párt köré tömörülő koalíció pedig a választók valamivel több mint felének a támogatását szerezné meg. Aleksandar Vučić a belgrádi Nikola Tesla repülőtéren, ahol ma megtekintette az új leszállópályát, a saját jelöltségéről nem nyilatkozott. Annyit azonban elárult, hogy legkésőbb februárban beszámol arról, indul-e az államfői pozícióért. Hozzátette: tisztában van azzal, hogy sokan támogatnák Vojislav Šešelj, Saša Janković vagy Vuk Jeremić jelöltségét, de ő egyikőjük mellett sem tenné le voksát. Aleksandar Vučić, kormányfő, Szerbia: „Az emberek sosem elégedettek. Azt gondolják, hogy más jobban végezné a munkát, és várják, hogy valami lepottyanjon az égről, vagy a felhőkből. Még akkor is, ha ez nem történik meg. Egyébként is mindegy, mert mi harcolunk.”



A miniszterelnök a Fiskális Tanács legújabb jelentéséről is beszélt. Leszögezte, a pozitív beszámoló arra ösztönzi, hogy tovább folytassa a munkát, de tisztában van azzal, hogy még sokat kell tenni azért, hogy a pénzügyi rendszer stabilabb lehessen, de már jó úton halad a gazdaság - tette hozzá Vučić. „Tudják, ha eljönnek ide, és látják, ami itt történik, ha látják az új dolgokat, vagy ha végigmennek az új utakon, esetleg, ha olvasták a Fiskális Tanács jelentését - és tudják, hogy az ő beszámolóik milyen szigorúak - akkor kiderül, hogy jó úton haladunk. A költségvetés is. Ilyen többlettel pedig az államadósság is csökkenni fog.” Szerbia költségvetési javaslata a 2017-es évre javulást hoz a közpénzek tekintetében - tette közzé jelentését a Fiskális Tanács. Hozzáteszik azonban, hogy elszalasztották az alkalmat, hogy nagyobb lépést tegyenek ennek tartós javulásához. Az állam adóssága a GDP-nek 74 százalékát teszi ki, ami kifejezetten magas és veszélyes - mondta a tanács elnöke. Pavle Petrović hozzátette, a sikertelenül működő állami- és közvállalatok hatalmas kiadást jelentenek a büdzsé számára és költségvetési kockázatot is. Hangsúlyozta, hogy a 2017. évi büdzsé alacsony, 69 milliárd dináros deficitje az államadósság csökkenését eredményezi majd.
felmérés
Szerbia
elnökválasztás
Ipsos

Most

11:27, Frissítve: 11:51

Húsvéti liturgia Belgrádban

Az ünnepi liturgiát Porfirije szerb pátriárka felkérésére Aleksej püspöki méltóság szolgáltatta a belgrádi Szent Száva-templomban.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.