Ugrás a tartalomra

Háborús bűnök miatt Hágában elítélték Salih Mustafa egykori koszovói hírszerzési vezetőt

2022.12.16
19:32
2022.12.16
19:49
Forrás
MTI, Szerbiai RTV
Háborús bűnök miatt 26 év börtönbüntetésre ítélte Salih Mustafát, a koszovói hírszerző ügynökség volt vezetőjét az 1998-1999-es szerb-koszovói konfliktus idején elkövetett háborús bűnöket vizsgáló hágai különleges bíróság.

Ez az első ítélet, amelyet az 1998-1999-es szerb-koszovói konfliktus idején elkövetett háborús bűnöket vizsgáló hágai különleges bíróság hozott meg 2015-ös megalapítása óta.

Salih Mustafát az egykori úgynevezett Koszovói Felszabadítási Hadsereg (UČK) kötelékében, a koszovói börtönökben elkövetett kínzások és gyilkosságok miatt ítélték el.

Az 50 éves volt titkosszolgálati vezető tagadta a vádakat. Az ítélet ellen 30 napon belül fellebbezhet.

Az ítéletben kimondták, hogy Salih Mustafa áldozatai főként olyan koszovói albánok voltak, akik nem értettek egyet az UČK nézeteivel, és bizonyítást nyert, hogy a férfi személyesen is részt vett legalább két fogoly verésében és kínzásában, és engedélyezte, hogy egyik beosztottja egy másik foglyot addig kínozzon, amíg az később bele nem halt sérüléseibe.

Az UČK egykori parancsnokai a szerb-koszovói konfliktus idején elkövetett háborús bűnöket vizsgáló különleges ügyészség szerint legalább száz gyilkosságért felelhetnek. Az áldozatok között mások mellett koszovói albánok, szerbek, romák és más nemzetiségű emberek, valamint politikai ellenfeleik is vannak.

Az UČK tettei máig vitatottak. Megvádolták azzal is, hogy szervkereskedelmi hálózatot működtetett, amelynek keretében állítólag fogságba ejtett vagy elrabolt szerb és albán nemzetiségű embereket csonkítottak, illetve gyilkoltak meg. A szervkereskedelmi üggyel kapcsolatban Hashim Thaci koszovói államfő neve is előkerült. Míg a szerbek szemében az UČK egykori vezetői és tagjai háborús bűnösök, a koszovóiak többsége hősként tekint a szerbek elleni harcok vezetőire.

Hága
Salih Mustafa
Koszovó

Most

14:39, Frissítve: 16:36

Kollégium vagy lakás?

Az egyetemi hallgatóknak továbbtanulásuk során számos költséggel kell számolniuk, az egyik ilyen a lakhatási kiadás. Legtöbben a kollégiumot választják annak kedvező ára miatt, de túljelentkezés esetén marad a lakás bérlésének a lehetősége.
12:58, Frissítve: 16:12

Az egész ország az áldozatokra emlékezik

Egy évvel a belgrádi iskolai lövöldözés után az egész ország megemlékezett az áldozatokról. A televízió és rádióműsorok reggel 8:41 perckor megszakították a sugárzást, és egy perces néha csenddel tisztelegtek a lövöldözésben elhunytak emléke előtt.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.