Ugrás a tartalomra

Három jelölt a kormányfői posztra

2017.05.30
10:22
Három jelölt közül kerül ki Szerbia új kormányfője, aki Aleksandar Vučićot fogja követni a miniszterelnöki poszton
Három jelölt közül kerül ki Szerbia új kormányfője, aki Aleksandar Vučićot fogja követni a miniszterelnöki poszton. Erről a megválasztott elnök beszélt a Pink Televízió műsorában tegnap este. Vučić nem akarta megnevezni a jelölteket, mindössze annyit mondott, hogy egyikük a Szerb Haladó Párt tagja, a második Ivica Dačić, a Szerbiai Szocialista Párt elnöke, akivel jó viszonyt épített ki. A leköszönő kormányfő azt sem zárta ki, hogy utódjaként párton kívüli személyt fog kinevezni. (Tanjug) Előzmény:

Ki lesz Szerbia új miniszterelnöke? (videó)

2017.05.17.

Egyelőre csak találgatni lehet ki követi Aleksandar Vučićot a kormányfői székben. Médiaértesülések szerint Vučić már 2-3 személyre szűkítette a listát. A legesélyesebb Ivica Dačić a posztra. Az új miniszterelnökre azért van szükség, mert Aleksandar Vučić eddigi kormányfőt köztársasági elnöknek választották áprilisban. Ő Tomislav Nikolićot váltja ezen a poszton. Egyelőre úgy tűnik, hogy 4 személy közt dől majd el, hogy ki lesz a kormányfő. Már fogadni is lehet a szerbiai fogadóirodákban az új miniszterelnök személyére. A legkisebb szorzó Ivica Dačić neve mellett található. A mostani külügyminiszterre, a Szerbiai Szocialista Párt vezetőjére a befizetett pénz 1,7 tized szeresét adják a bukmékerek. A politikai elemzők szerint is Dačić lehet a legesélyesebb. dacic-S Takács Krisztián, politikai elemző: „Én ebben a pillanatban úgy látom, hogy egy konkrét esélyes van a miniszterelnöki helyre, ez pedig Ivica Dačić. Hogy miért? Tulajdonképpen már a kampányban, amit az elnökválasztás alatt folytatott a Szerb Haladó Párt, a Szerb Szocialista Párt mellettük állt egész idő alatt, és lehet, hogy valahol már abban a pillanatban is megfogalmazódott Aleksandar Vučić fejében, vagy lehet, hogy meg is beszélték Ivica Dačićtyal, hogy ő lesz a miniszterelnök. Valahol a fogadóirodák is ezt mondják, mert Ivica Dačićnak van a legkisebb szorzója ebben a pillanatban és ha megnézzük az elmúlt években a fogadóirodák nem nagyon tévedtek.” dusan-vujovic-foto-fonet-1398687301-487905 A közelmúltban nagy esélyesként emlegették, azonban manapság már kikopott a neve a listáról Dušan Vujović, jelenlegi pénzügyminiszternek. Habár a szakértők Nikola Selaković korábbi igazságügyi minisztert is esélyesnek tartják, az utóbbi napokban őt is egyre kevesebben emlegetik.



Ana Brnabić neve többször felmerült, mivel Aleksandar Vučić szerint kimagasló munkát végzett államigazgatási miniszterként. Ő az első nyíltan meleg miniszter Szerbiában és a régióban. Ő lehetne az első leszbikus kormányfő Szerbiában. A szerb ortodox egyház korábban utalt rá, hogy a miniszterasszony szexuális identitása miatt nem szívesen látnák őt ebben a pozícióban. Korábban Zorana Mihajlović építésügyi és infrastrukturális, valamint Nebojša Stefanović belügyminiszter neve is felmerült, azonban ők már korábban elutasították a pozíciót. Sajtóértesülések szerint az igazi meglepetés az lenne, ha Miloš Vučević, újvidéki polgármester lenne a befutó. Szakértőink szerint azért lehet neki esélye a pozícióra, mert a Szerb Haladó Párt belső köréhez tartozik és a megválasztott köztársasági elnökkel is jó viszonyt ápol. Milos-Vucevic Baráth Gábor, politikai elemző: „Miloš Vučević jelenleg a párt alelnöke, Újvidék város polgármestere, a többi jelölt pedig komoly, illetve jó eredményeket értek el a minisztériumuk élén és ezek miatt tartják őket esélyesnek. Azt hozzá kell tenni, hogy két személy, tehát a pénzügyminiszter, illetve az államigazgatási miniszterasszony ők nem tagjai a Szerb Haladó Pártnak, Ana Brnabić a legfiatalabb a politikában, tavaly jelent meg a kormány tagjaként, de az ő munkáját folyamatosan dicséri a jelenlegi miniszterelnök.” Korábban Vučić kijelentette, hogy már csupán 2-3 nevet tartalmaz számára a jelöltek listája. Államfői beiktatásáig, azaz május 31-ig valószínűleg nem hozza nyilvánosságra, hogy végül kit támogat majd a miniszterelnöki poszton. (fotó: Pixabay, Fonet, Tanjug)
Szerbia
miniszterelnök

Most

14:52, Frissítve: 16:53

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.