Ugrás a tartalomra

Három témáról tárgyaltak Brüsszelben

2020.07.16
20:57
2020.07.17
10:34
Forrás
Pannon RTV
Ma folytatódott a Belgrád és Priština közötti párbeszéd Brüsszelben. Szerbiát Aleksandar Vučić államfő, a koszovói oldalt pedig Avdullah Hoti kormányfő képviselte az Európai Unió fővárosában.

Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főbiztosa azt várta a felektől, hogy a megújult párbeszédben kompromisszumra törekedjenek. A korábbi találkozókhoz hasonlóan ezúttal is külön-külön tárgyaltak az uniós döntéshozókkal, majd háromoldalú találkozóra került sor a szerb, az EU-s és a koszovói fél között.

A megbeszélés utáni sajtótájékoztatóján a szerb államfő elmondta, hogy az eltűnt, valamint a lakóhelyüket elhagyni kényszerült személyekről és gazdasági témákról tárgyaltak. Vučić kiemelte, hogy 1643 vagy 1644 eltűnt személyről tudni, közülük 570 szerb, vagy nem albán nemzetiségű. Hozzátette: Szerbia készen áll mindennemű együttműködésre és nem fog senkit sem védeni. Vučić azt is kifejtette, hogy a koszovói fél azt kérte, Szerbia adjon számukra hozzáférést azokhoz a katonai és rendőrségi aktákhoz, amelyek a koszovói konfliktus idején készültek. A szerb államfő ezzel kapcsolatban elmondta, hogy az ország erre is kész, de cserébe hozzáférést kér a Koszovói Felszabadítási Hadsereg archívumához. Amikor ezt meghallották, úgy viselkedtek, mintha azt kértük volna, hogy a Föld lakosságát egy hét alatt költöztessük át a Merkúrra, vagy a Vénuszra - ecsetelte Aleksandar Vučić.

A lakhelyükről elüldözött személyekkel kapcsolatban elmondta, hogy körülbelül 220 ezer emberről van szó, akiknek mindössze 1,9 százaléka tért vissza otthonába a konfliktus után. Biztosítani kell, hogy azok, akik vissza szeretnének térni az szülőföldjükre, ezt biztonságban megtehessék - emelte ki a szerb elnök, aki gazdasági kérdésekre is kitért. Véleménye szerint ezt a koszovói fél lehet rosszul értelmezte, mert ők háborús kártérítésről beszéltek. Ez Szerbia számára elfogadhatatlan, mi gazdasági együttműködést ajánlunk, de Koszovót nem ismerjük el független államként - húzta alá Vučić.

A Belgrád és Priština közötti tárgyalások szerdán folytatódnak Brüsszelben. A szerb államfő abbéli reményét fejezte ki, hogy a most felvetett három témakörrel kapcsolatban Priština két héten belül döntést hoz. Egyes kérdésekben biztosan nem sikerül megegyezésre jutnunk, amelyeket politikai úton kell majd rendezni - tette hozzá a szerb kormányfő. Kiemelte, hogy szeptembertől kerülnek a tárgyalóasztalra az igazán vitás kérdések, mint a koszovói Szerb Községek Közössége, és a vagyonjogi kérdések.

„Azt gondolom, hogy komolyak voltunk, azt gondolom, hogy felelősségteljesek voltunk. Látható volt a párbeszéd során is, hogy mi tárgyalni jöttünk, hogy valóban tárgyalni jöttünk, hogy valóban előrelépést akarunk elérni. Most az európaiak értékeljék, hogyan és miként vett ebben részt a másik fél. Azért, hogy politikai támogatást kapjak nem fogok rosszat mondani, vagy valakit szidni, eszemben sincs.”

Belgrád-Pristina párbeszéd
Szerbia
Aleksandar Vučić
Avdullah Hoti

Most

21:59, Frissítve: 22:34

Megérkezett Belgrádba a kínai elnök

A kínai elnök gépét szerbiai felségjelzésű MiG-29-es vadászgépek kísérték a Nikola Tesla repülőtérig, ahol a szerb hadsereg gárdája sorakozott fel a tiszteletére.
17:17, Frissítve: 19:39

Ma kiderül, kik vihetik haza az ajándékokat!

A Közügyek kérdésére csaknem ötszáz válasz érkezett Vajdaság szinte minden részéből. Mai műsorunkban kiderül, hogy ki csobbanhat a családjával Mórahalmon. Nézzék a 18 óra 10 perckor kezdődő műsorunkat.
16:02, Frissítve: 16:33

Fiáker szemlét tartottak Cserépalján

Huszonnyolcadik alkalommal szervezték meg a Cserépaljai Fiáker Szemlét. A Parádés Kocsik és Lovak Nemzetközi Szemléjére a dél-bánáti Cserépaljára egész Szerbia területéről érkeztek a lovas sport kedvelői.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.

Drágábbak a luxustermékek Szerbiában

Több luxustermék is megdrágult Szerbiában május elsejétől. Keddtől egy doboz cigarettáért is többet kell fizetnie a dohányosoknak, mint eddig. Ami viszont jó hír, hogy az áram és a gáz árának emelkedésétől idén már nem kell tartanunk.