Ugrás a tartalomra

Hasznos tudnivalók a népszavazásról

2022.01.16
11:52
2022.01.16
15:43
Forrás
Pannon RTV
A szavazásra érdemes felkészülten elindulni, ezért összefoglaltuk a technikai tudnivalókat is. Mit kell magunkkal vinni? Hol kell szavazni, és milyen óvintézkedések mellett zajlik a szavazás?

A szavazóhelyeken reggel 7 órától tart a népszavazás, és egészen este 8 óráig az urna elé járulhatnak a polgárok. A személyazonosság igazolására fel kell mutatniuk az érvényes szerbiai személyi igazolványukat vagy útlevelüket. Érdemes magukkal vinni a szavazásról szóló értesítést is, de akik nem kapták meg, és tudják, hol kell szavazniuk, szintén voksolhatnak. Általában ugyanazok a szavazóhelyek, mint az előző választásokon voltak.

Ladóczki Gyula, a Köztársasági Választási Bizottság tagja: „Néhány szavazóhelyen történt változás, olyan szempontból, hogy ahol korábban azt tapasztalta a választási bizottság, hogy nagyon sokat kellett várni, vagy bármilyen probléma adódott, akkor igyekeztek másik helyiséget találni.”

Az új előírásoknak megfelelően igyekeztek a mozgáskorlátozott személyek részére is hozzáférhetővé tenni a szavazóhelyeket. A szavazólapon a kérdés és a válaszok szerbül, illetve az adott községben hivatalos használatban levő nyelveken is szerepelnek. A koronavírus-fertőzöttek otthonukban szavazhatnak, ha ebbéli szándékukat jelezték előre a választási bizottságnak.

Ladóczki Gyula, a Köztársasági Választási Bizottság tagja: „Ott egy segítő személyt fognak igénybe venni, akit annak a szavazópolgárnak kell biztosítani, aki ily módon fog szavazni. Csak a küszöbig mennek a szavazatszedő bizottságok kirendelt tagjai, és azon a személyen keresztül fogják a szavazást végrehajtani, ott is maszkban és kesztyűben.”

A szavazóhelyeken a koronavírus-járvány terjedését megelőző szigorú intézkedések vannak érvényben. Maszk nélkül senki sem léphet be, ha valaki elfelejt maszkot vinni, a helyszínen biztosítanak a számára.

szavazás
népszavazás
referendum
Ladóczki Gyula

Most

19:06, Frissítve: 19:27

Húsvéti kirakodóvásár Pancsován

Hetedik alkalommal rendeztek húsvéti kirakodóvásárt Pancsován. A városhoz tartozó települések nőszervezetei és magánszemélyek kínálják fel kézműves portékáikat és ünnepi süteményeiket.
17:13, Frissítve: 18:46

„Európa reménye, a túlélés reménye Közép-Európa”

A CPAC Hungary második napján több hazai, külhoni és külföldi konzervatív politikus mellett beszédet mondott Gulyás Gergely magyar Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági- és külügyminisztere is.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.