Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Hasznos tudnivalók a népszavazásról

2022.01.16
11:52
2022.01.16
15:43
Forrás
Pannon RTV
A szavazásra érdemes felkészülten elindulni, ezért összefoglaltuk a technikai tudnivalókat is. Mit kell magunkkal vinni? Hol kell szavazni, és milyen óvintézkedések mellett zajlik a szavazás?

A szavazóhelyeken reggel 7 órától tart a népszavazás, és egészen este 8 óráig az urna elé járulhatnak a polgárok. A személyazonosság igazolására fel kell mutatniuk az érvényes szerbiai személyi igazolványukat vagy útlevelüket. Érdemes magukkal vinni a szavazásról szóló értesítést is, de akik nem kapták meg, és tudják, hol kell szavazniuk, szintén voksolhatnak. Általában ugyanazok a szavazóhelyek, mint az előző választásokon voltak.

Ladóczki Gyula, a Köztársasági Választási Bizottság tagja: „Néhány szavazóhelyen történt változás, olyan szempontból, hogy ahol korábban azt tapasztalta a választási bizottság, hogy nagyon sokat kellett várni, vagy bármilyen probléma adódott, akkor igyekeztek másik helyiséget találni.”

Az új előírásoknak megfelelően igyekeztek a mozgáskorlátozott személyek részére is hozzáférhetővé tenni a szavazóhelyeket. A szavazólapon a kérdés és a válaszok szerbül, illetve az adott községben hivatalos használatban levő nyelveken is szerepelnek. A koronavírus-fertőzöttek otthonukban szavazhatnak, ha ebbéli szándékukat jelezték előre a választási bizottságnak.

Ladóczki Gyula, a Köztársasági Választási Bizottság tagja: „Ott egy segítő személyt fognak igénybe venni, akit annak a szavazópolgárnak kell biztosítani, aki ily módon fog szavazni. Csak a küszöbig mennek a szavazatszedő bizottságok kirendelt tagjai, és azon a személyen keresztül fogják a szavazást végrehajtani, ott is maszkban és kesztyűben.”

A szavazóhelyeken a koronavírus-járvány terjedését megelőző szigorú intézkedések vannak érvényben. Maszk nélkül senki sem léphet be, ha valaki elfelejt maszkot vinni, a helyszínen biztosítanak a számára.

szavazás
népszavazás
referendum
Ladóczki Gyula

Most

21:56

Nyári táborok - hasznos időtöltés a szünidő alatt

Lassan közeledik a nyári szünet, amikor a gyerekek egy kis időre elköszönhetnek az iskolától, aki teheti ilyenkor táborba megy. Legalábbis az aki megengedheti magának, s akinek a szülei megengedik. A lehetőségekből Vajdaságban nincs hiány.

Népszerű

Miből mennyit vihetünk magunkkal külföldre?

Hamarosan elkezdődik a nyári szabadságok ideje. Utazásunk előtt jó tudni, hogy külföldi nyaralásunk során milyen értékben vihetünk magunkkal készpénzt és egyéb dolgokat úgy, hogy ne büntessen meg bennünket a szerb vámhivatal.

Rossz hír a földművesek számára

Folytatódik a meleg időjárás térségünkben, holnaptól egészen péntekig már nem kell számítani csapadékra - olvasható a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet előrejelzésében.