Ugrás a tartalomra

Hétfőtől megszakítás nélkül, 0-24 órás munkaidővel üzemel a horgosi közúti határátkelőhely

2023.11.20
20:33
2024.04.17
13:11
Forrás
Pannon RTV
Az utazók, főként az ingázók számára jelent könnyítést a régóta várt változás, mivel ezzel megszűnhetnek az eddigi kora reggeli, közvetlenül a nyitás előtti hosszú sorok, és nem kell sietniük sem vissza attól tartva, hogy addigra bezárják a kapukat.

November huszadikától a horgosi közúti határátkelő már 0-24 órában várja az utazókat.

A munkaidő változása főként a kishatárt akár napi szinten igénybe vevő ingázók számára jelent sokat.

„Igen, mindenféleképp úgy vélem, hogy jobb lesz, sok embernek fog ez segíteni, mivel rengetegen ingáznak, és sokkal jobb, hogy dolgozik a kishatár is 0-24, mint a nagyhatár, könnyebb is lenne átjutni, mivel a nagyhatáron általában elég sokan vannak, ezért ez mindenképp egy jó változtatás lesz.”

A módosítás a Magyarországon tanulók számára is előnyökkel jár.

„ Őszintén nagyon örülök neki, mert így rugalmasabb a határátkelés, így a gyalogosoknak és a kerékpárosoknak is.
- Gyakran használod a határátkelőt? Napi vagy heti szinten?
- Heti, mivel hallgató vagyok, egyetemista, és ezért itt járok, jövök-megyek haza és oda is, szóval igen.”

A határátkelő módosított munkaidejét dr. Pásztor Bálint jelentette be pénteken. A VMSZ megbízott elnöke akkor azt mondta, Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel, Lázár János és Bratislav Gašić miniszterekkel ő maga tárgyalt a témával kapcsolatban.

Dr. Pásztor Bálint, megbízott elnök, VMSZ: „Nagyon sokat tettünk az elmúlt években annak érdekében, hogy ez bekövetkezhessen. Nincs olyan ingázó,aki nem talált meg az elmúlt hetekben, 1-2 hónapban azzal kapcsolatban, hogy hosszabbítsuk meg a határátkelő nyitvatartását. Úgyhogy a dolgok jelenlegi állása, azaz Orbán Viktorral, Lázár Jánossal, Bratislav Gašićtyal folytatott megbeszélések következtében, hogy hétfőtől, november 20-tól a 7-től 19 óráig helyett 0-24 órában tart nyitva a Horgos 2 határátkelőhely.”

Dr. Pásztor Bálint hozzátette, a Vajdasági Magyar Szövetség hosszú évek óta követeli a határhelyzet rendezését.

Egyelőre 2024. január 31-ig dolgozik 0-24 órás nyitvatartással próbaüzemben a Horgos-Röszke közúti határátkelőhely.

Ez egy újabb kézzelfogható eredménye a Vajdasági Magyar Szövetség kitartó és következetes munkájának - írja a Facebookon Juhász Bálint. A VMSZ Intézőbizottságának elnöke hozzáteszi, csak erős magyar érdekképviselettel tudjuk előremozdítani a közösségünket érintő legfontosabb ügyeinket! Folytatjuk a munkát! - zárta a posztját Juhász Bálint.

A 2024. január 31-ig tartó időszak alatt utasszámlálás folyik, ennek függvényében dönthetnek, hogy állandósítják-e a 24 órás nyitvatartást. A Vajdasági Magyar Szövetség mindenképpen azért száll síkra, hogy állandósuljon a 24 órás nyitvatartás, de a többi kishatárforgalmi határátkelőhely munkaidejének hosszabbításáért is síkra szállnak. Egyébként a hatóságok közlése szerint a november-december-januári három hónapos időszakban átlagosan nagyjából kétszázezer utas kel át a Horgos-Röszke közúti határátkelőhelyen oda és vissza is.

Horgos2-Röszke2
Dr. Pásztor Bálint
VMSZ
Vajdasági Magyar Szövetség
határ

Most

07:36

Pénteken lesz hűvösebb

Május második napján, csütörtökön változóan felhős égboltra számíthatunk. Változékony idő lesz, elszórtan esővel, zivatarral.
20:09, Frissítve: 20:32

A kormányprogramról vitázik a parlament

Miloš Vučević kormányalakító több mint három órán keresztül ismertette expozéját. Ezt követően megkezdődött a vita a köztársasági képviselőházban a kormányprogramról.
13:43, Frissítve: 16:32

Ezreket vonz a palicsi majális

Verőfényes napsütés és viharos erejű szél várta a 39. palicsi majális látogatóit. Már a délelőtti órákban benépesült a tópart, a kora délutáni órákban pedig már több ezren voltak a sétányon.
13:17, Frissítve: 15:45

Ma megalakul az új szerb kormány

A geopolitikai stabilitás megőrzése, infrastrukturális fejlesztések, az életszínvonal növelése, az EU-tagság felé vezető út és a katonai semlegesség - egyebek mellett ezeken dolgoznak majd az új szerb kormány tagjai a jövőben.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.