Ugrás a tartalomra

Hitelből fejlesztené a tudományt Szerbia

2023.06.13
15:18
2023.06.13
15:26
Forrás
Tanjug, Euronews
80 millió eurós hitelt kap Szerbia az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Banktól - jelentette be Ana Brnabić miniszterelnök, miután Londonban egyeztetett az EBRD elnökével.

A pénzintézet várhatóan holnap hagyja jóvá a kölcsönt, a szerződést pedig pénteken, Belgrádban írják alá. A 80 millióból 70 milliót a tudományos-technológiai parkok fejlesztésére szán az ország. Brnabić ennek kapcsán azt mondta, Szerbia továbbra is fontosnak tartja a fiatalok, a tanult, a kreatív és az innovatív emberek támogatását. A szóban forgó tudományos-technológiai parkok Nišben, Čačakon, Kruševacon, Kragujevacon és Belgrádban épülnek, illetve bővülnek.

A kormányfő emellett azt is bejelentette, hogy tíz napon belül megjelenik a pályázati felhívás a megújuló energiaforrásokat felhasználó áramtermelők támogatására. „Szerbia és az EBRD között kiváló a kapcsolat az energetika, a zöld átállás, az energiahatékonyság, a fenntarthatóság és a levegő minőségének javítása kapcsán" - emelte ki Ana Brnabić. A miniszterelnök szerint a mostani hitel is hozzájárul majd ahhoz, hogy Szerbia kihasználja a megújuló energiaforrásokat, ami által az áram ára is csökkenhet majd.

Ana Brnabić
EBRD
Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank
Tudományos-Technológiai Park

Most

16:14

„Szabadkán megvagyunk!”

A szükséges ezer helyett 1478 aláírást gyűjtött a Vajdasági Magyar Szövetség Szabadkán, a lista indulásához az önkormányzati választásokon - tette közzé közösségi oldalán dr. Pásztor Bálint.
13:57, Frissítve: 16:16

Fülemülék éjszakája Topolyán

Topolyán egy kellemes esti séta mellett ismerkedhettek meg az érdeklődők a környezetünkben élő madarak, kiváltképp a fülemüle hímek énekével.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.