Ugrás a tartalomra

India alelnökét fogadta Belgrádban Szerbia államfője

2018.09.15
11:07
2024.03.19
08:33
Forrás
Szerbiai RTV, Tanjug
A nap folyamán több együttműködési szerződést írtak alá az indiai és a szerb kormány tagjai.

India alelnökét, Venkaiah Naidut fogadta ma Belgrádban Szerbia államfője. Aleksandar Vučić hangsúlyozta, javítani fogják a két ország közötti politikai és gazdasági kapcsolatokat. India alelnöke pedig arról beszélt, hogy az ázsiai állam támogatja Szerbia területi integritását. A szerb fővárosban egy gazdasági fórumot is szerveztek a látogatás idejére.

Ünnepélyes fogadással készültek az illetékesek a Szerbia Palota előtt, majd az indiai alelnök és Aleksandar Vučić négyszemközti tárgyalásokat folytatott. Ezt követően a két ország küldöttségének találkozott. A szerb államfő elmondta: sokat várnak az indiai befektetőktől, különösen az informatikai szektorban. Aleksandar Vučić, államfő, Szerbia: „Széleskörű együttműködésünk van a mezőgazdaságban és a gyógyszerészetben. Ma többek között a generikus gyógyszerekről is beszéltünk. Sokat várunk az indai befektetőktől, különösen a szoftverfejlesztés és a digitalizáció terén, valamint Szerbia további iparosítása terén. Biztos vagyok abban, hogy a mi befektetőink a saját további fejlődésük és sikereik érdekében, a jövőben még jobban érdeklődnek majd az indiai befektetések iránt.”

India alelnöke, aki első alkalommal jár hivatalos úton Európában elmondta: a két állam kapcsolata a bizalomra és a megértésre épül. Venkaiah Naidu látogatása különös jelentőséggel bír, hiszen a két ország diplomáciai kapcsolatai 70 éves múltra tekintenek vissza. Venkaiah Naidut, alelnök, India: „India tényleg egy közeli együttműködést szeretne, illetve tovább erősítené a történelmi baráti kapcsolatot Szerbiával és az állam népével. Biztosítottam az elnököt arról, hogy India továbbra is támogatja Szerbia területi integritását és függetlenségét. Semmi kétség sincs az álláspontunk felől.”

A nap folyamán többféle együttműködési szerződést írtak alá az indiai és a szerb kormány tagjai. Szerbia és India között 2018 első félévében több mint 97 millió dollár értékű árucsere forgalom valósult meg. Szerbiából leginkább cigarettát, légkondicionáló berendezéseket és különböző műanyag tömlőket és csöveket szállítottak Indiába. Az ázsiai országból pedig elsősorban alumínium és különböző élelmiszer-ipari termékek érkeztek Szerbiába.

Belgrád
Aleksandar Vučić
szerb államfő
India
india alelnöke
Venkaiah Naidut

Most

20:09, Frissítve: 20:32

A kormányprogramról vitázik a parlament

Miloš Vučević kormányalakító több mint három órán keresztül ismertette expozéját. Ezt követően megkezdődött a vita a köztársasági képviselőházban a kormányprogramról.
13:43, Frissítve: 16:32

Ezreket vonz a palicsi majális

Verőfényes napsütés és viharos erejű szél várta a 39. palicsi majális látogatóit. Már a délelőtti órákban benépesült a tópart, a kora délutáni órákban pedig már több ezren voltak a sétányon.
13:17, Frissítve: 15:45

Ma megalakul az új szerb kormány

A geopolitikai stabilitás megőrzése, infrastrukturális fejlesztések, az életszínvonal növelése, az EU-tagság felé vezető út és a katonai semlegesség - egyebek mellett ezeken dolgoznak majd az új szerb kormány tagjai a jövőben.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.