Ugrás a tartalomra

Jelentkezzen a szerbiai katonaság különleges egységeinek sorába!

2023.01.16
12:52
2023.01.16
15:49
Forrás
Pannon RTV
Ötezer jelentkezőt vesznek fel a szerbiai katonaság különleges egységeinek sorába, és az államiság napján, vagyis február 15-én írják ki az erre vonatkozó pályázatot - jelentette ki a szerb államfő.

Aleksandar Vučić a katonaság vezérkarával találkozott ma.

A szerb államfő, miután a topčideri kaszárnyában bemutatták neki a hadműveleti egységek erejéről, felkészültségéről és eredményeiről szóló, 2022-es jelentést, azt mondta, az elkövetkező időszakban nagyobb hangsúlyt fektetnek a szerbiai gyártású, vezető nélküli járművekre és drónokra. Emellett erősíteni kell a különleges egységeket is - tette hozzá. Arról beszélt, hogy hosszú évtizedek óta először több volt az újonc azoknál, akik elhagyták a katonaságot. Ez az elmúlt két év mérlege - hangsúlyozta Vučić. Elmondta továbbá, hogy 25 százalékos fizetésemelés hagynak jóvá a katonáknak idén.

„Az államiság napján, február 15-én, a katonaság főparancsnokaként parancsba adom, hogy a vezérkari főnök írjon ki pályázatot fiatal fiúk és lányok felvételére Szerbia különleges egységeinek sorába. Ez ötezer személyt jelent. Valamint folytatjuk a kiemelt egységek erősítését és fejlesztését.”

Hozzátette, a különleges erők esetében 200 ezer dinár felett lesz majd az alapfizetés, az ügyeletekkel és túlórával pedig akár 320 ezer dinárt is kereshetnek majd a katonák.

Miloš Vučević védelmi miniszter elmondta, a tárca elégedett a katonaság szervezettségével és képességeivel. Különösen most, a Koszovóban tapasztalható feszültségek idején.

„A Szerb Köztársaság továbbra is intenzíven támogatja anyagilag az ország védelmi rendszerének fejlesztését. Ez megerősített kapacitást jelent a Szerbiai Katonaság és az egyéb védelmi rendszerek esetében is. Nincs arra időnk vagy lehetőségünk, hogy ezt feladjuk, ugyanis minden kihagyott nap, óra és hét egyszer még nagyon sokba kerülhet nekünk.”

Arra az újságírói kérdésre, hogy hamarosan a szerbiai parlament elé kerülhet-e a NATO-hoz való csatlakozásról szóló javaslat, Vučević elmondta, Szerbiának hivatalos politikai állásfoglalása van ezzel kapcsolatban, és katonailag semleges országként folyamatos nyomás alatt van. A vezérkari találkozón jelen volt még Ana Brnabić miniszterelnök, Vladimir Orlić, a parlament elnöke és Milan Mojsilović, a szerb fegyveres erők vezérkari főnöke is.

katonaság
különleges egység

Most

13:30, Frissítve: 13:52

„Szabadkán megvagyunk!”

A szükséges ezer helyett 1478 aláírást gyűjtött a Vajdasági Magyar Szövetség Szabadkán, a lista indulásához az önkormányzati választásokon - tette közzé közösségi oldalán dr. Pásztor Bálint.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.