Ugrás a tartalomra

Joe Biden: történelmi mélyponton az al-Kaida terrorhálózat jelentette fenyegetés

2023.09.12
07:18
Forrás
MTI
Történelmi mélyponton van az al-Kaida terrorhálózat jelentette fenyegetés - mondta Joe Biden amerikai elnök hétfőn, a 2001. szeptember 11-i terrortámadások évfordulóján tartott beszédében Alaszkában.

Az elnök a délkelet-ázsiai körútjáról visszatérve állt meg az Egyesült Államok legészakibb szövetségi államában, ahol az Elendorf-Richardson katonai támaszponton tartotta megemlékező beszédét. A nyilvánosságra hozott hírszerzési jelentésre hivatkozva számolt be az al-Kaida által Afganisztánból és Pakisztánból jelentett veszély mérséklődéséről, ugyanakkor megjegyezte, hogy a terrorizmus elleni küzdelem folytatódik. 

Joe Biden kijelentette, hogy a 22 évvel ezelőtti terrortámadások próbára tették az Egyesült Államok erejét és bátorságát, de nem tudták térdre kényszeríteni az országot. "Ami történt nem tudta megingatni Amerika lelkét" - fogalmazott az elnök. 

Joe Biden hangsúlyozta, a demokráciáért minden generációnak meg kell harcolnia, és egyben politikai egységre szólított fel a demokrácia megőrzése és megvédése érdekében. 

A szeptember 11-i terrortámadások 22. évfordulóján Joe Biden szakított azzal az elnöki hagyománnyal, hogy az amerikai államfő felkeresi a terrortámadások valamelyik helyszínét, illetve a gyásznapot Washingtonban tölti. 

Alaszka a délkelet-ázsiai útja után megálló volt a hazaút során, ugyanakkor a Fehér Ház szándéka szerint az elnök ott elmondott beszédével azt az üzenetet is akarta közvetíteni az amerikaiak felé, hogy 2001. szeptember 11-e az Egyesült Államok legtávolabbi pontját is súlyosan érintette. 

A hivatalos megemlékezéseket a támadások egykori helyszínein tartották, így New Yorkban a lerombolt World Trade Center ikertornyainak helyén kialakított Ground Zero emlékhelyen, a fővárosban, Washingtonban a védelmi minisztérium, a Pentagon épületénél, valamint Pennsylvania állam Somerset megyéjében, ahol a terroristák által eltérített egyik repülőgép - amelynek vélhetően egy másik washingtoni célpontot szemeltek ki - az utasok ellenállása miatt a zuhant le 2001. szeptember 11-én. 

A támadások során az al-Kaida nemzetközi iszlamista terrorhálózathoz tartozó terroristák négy amerikai belföldi utasszállítót térítettek el, a merényletekben a hivatalos adatok szerint 2977 ember vesztette életét, valamint a 19 terrorista. 

Joe Biden
Al-Kaida
Amerikai Egyesült Államok

Kapcsolódó tartalmak

Most

16:14, Frissítve: 18:59

„Szabadkán megvagyunk!”

A szükséges ezer helyett 1479 aláírást gyűjtött a Vajdasági Magyar Szövetség Szabadkán, a lista indulásához az önkormányzati választásokon - tette közzé közösségi oldalán dr. Pásztor Bálint.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.