Ugrás a tartalomra

A jövő héten vitáznak a 2017-es büdzséről (videó)

2016.12.02
16:43
Már parlamenti eljárásba került a jövő évi költségvetés javaslata
Már parlamenti eljárásba került a jövő évi költségvetés javaslata. A 2017-es büdzsé tervezetét december elsején, csütörtökön fogadta el a szerb kormány. A jövő héten megkezdődhet az erre vonatkozó vita a képviselőházban. A kormányilletékesek szerint megvalósítható és reális költségvetési tervezetet sikerült alkotni. A tervek szerint a következő évben az államkassza bevétele közel 1093 milliárd dinár lesz, a kiadások pedig elérik a 1162 milliárdot. Ez azt jelenti, hogy az év végén a költségvetési hiány 69,1 milliárd dinár lenne. Hogy ez teljesüljön, a következő feltételeknek kell megvalósulniuk: a gazdasági növekedésnek 3, az inflációnak pedig 2,4 százalékosnak kell lennie. Aleksandar Vučić, Szerbia miniszterelnöke: „Az előirányzott költségvetési hiány az eddigi legalacsonyabb a modern Szerbia történelmében. 69 milliárd dinár, ami átszámolva 560-570 millió euró. Ne feledkezzenek meg arról, hogy az idei évre 122 milliárd dináros hiány volt tervezve, vagyis kétszer alacsonyabb hiánnyal számolunk jövőre, mint az idén.” A kormányfő elmondta azt is, hogy a büdzsé először tartalmazza a Szerbiai Korridorok vállalat projektjeire fordított kölcsönöket és kiadásokat, amelyek 43,5 milliárd dinárt tesznek ki. A gazdasági fejlesztések serkentésének érdekében a költségvetésben megkétszerezték a kapitális befektetésekre jutó összeget. A legnagyobb növekedés a mezőgazdaságot érinti. Erre a célra az idei 3,8 százalék helyett jövőre a költségvetés 4,2 százalékát szánják.



Branislav Nedimović, Szerbia mezőgazdasági minisztere: „A Mezőgazdasági és Környezetvédelmi Minisztérium költségvetése 2017-ben 43 milliárd 778 millió dinár lesz. Ez 8,11 százalékkal több, mint 2016-ban. Ezzel megszakadt a 2015-ös és 2016-os trend, amikor csökkentették a Mezőgazdasági és Környezetvédelmi Minisztériumnak jutó pénzeket.” A támogatásokat illetően nem lesznek változások a mezőgazdaságban, a pénzeket főleg a versenyképesség növelésére, illetve a mezőgazdasági befektetésekre fordítják - jelentette ki az illetékes miniszter. A költségvetési tervezetet már előterjesztették a köztársasági parlamentnek. Dušan Vujović, Szerbia pénzügyminisztere: „A kormány elfogadta a 2017-es évre vonatkozó költségvetési tervezetet, ezt már átadták a parlamentnek, és annak az internetes oldalán megtalálható. Várhatóan időre elfogadják a napirendet, és már hétfőn megkezdődhet a vita.” A pénzügyminiszter sajtótájékoztatóján azt is elmondta, hogy a tervezet készítésénél nem vették figyelembe, hogy várhatóan csökkenni fog a szürkegazdaság és hatékonyabb lesz az adóbehajtás. Ezáltal pedig a jövő év végén a tervezettnél is kisebb lesz a költségvetési hiány.
javaslat
költségvetés
hiány
büdzsé
tervezet

Most

08:18

Nyerjen lakást!

Mostanáig több mint 24,6 millió számla QR-kódját küldték be a szerbiai lakosok a Vedd el a számlát, és nyerj! elnevezésű állami nyereményjátékra.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.