Ugrás a tartalomra

A jövő iskolái Óbecsén

2023.12.07
08:03
2024.04.17
13:32
Forrás
Pannon RTV
Óbecsei általános iskolákba látogattak el szerdán a Vajdasági Magyar Szövetség képviselői. A Petőfi Sándor és a Samu Mihály Általános Iskolába is zömmel magyar gyerekek járnak.

Négy évvel ezelőtt be akarták zárni az óbecsei Petőfi Sándor Általános Iskolát, az intézmény a megmaradását a Vajdasági Magyar Szövetségnek köszönheti. Azóta High-Tech tanterem, diákszövetkezet, nyomda és sok más újdonság van az iskolában, ahova főleg magyar gyerekek járnak.

Potrebić Tőzsér Gabriella, igazgató, Petőfi Sándor Általános Iskola, Óbecse: „Hat újonnan nyílt tagozat, közel 40 millió értékű pályázati pénz az iskolában és majdnem 365 cserép virág, ez a helyzet számokban. Korszerű tanterem, minden tanteremben interaktív tábla van, a tradícióra épülő jövő iskoláját álmodjuk meg, és ezen az úton járunk.”

Az iskola fejlődésének a Vajdasági Magyar Szövetség képviselői is tanúi lehettek, akik az óbecsei Samu Mihály Általános Iskolába is ellátogattak. A tartományi kormánytól mintegy 12 millió dinárt kapott az iskola felújításra. Ebben az oktatási intézményben is zömmel magyar gyerekek tanulnak.

Szakállas Zsolt, tartományi oktatási titkár: „Itt is az elmúlt négy évben tartományi forrásokból sok beruházás valósult meg, pillanatnyilag is az iskolában munkálatok folynak, és ez is annak érdekében történik, hogy minél jobb körülmények között tanulhassanak a diákok, és a pedagógusok minél jobb körülmények között dolgozhassanak. Ez valójában nem lenne lehetséges, ha nem lenne komoly magyar érdekképviselet a tartományi kormányban is.”

A küldöttek ellátogattak az óbecsei Italico Kft.-be is, ahol megtekintették a cég legújabb fejlesztéseit. A mezőgazdasági feldolgozóipari vállalat 90 millió dináros beruházásához a Prosperitati Alapítvány 42 millió dinárral járult hozzá.

Óbecse
Vajdasági Magyar Szövetség
VMSZ
Petőfi Sándor Általános Iskola
Samu Mihály Általános Iskola
Potrebić Tőzsér Gabriella
Szakállas Zsolt

Most

11:52, Frissítve: 12:41

Holnap lesz az iskolai mészárlás évfordulója

Egy éve, hogy a belgrádi Vladislav Ribnikar Általános Iskolában az oktatási intézmény egyik diákja megölte kilenc társát és egy biztonsági őrt. Másnap az akkor 21 éves Uroš B. kilenc embert lelőtt Dubona és Malo Orašje falvakban.
09:06, Frissítve: 09:14

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.