Ugrás a tartalomra

Június 21-én tartják a választásokat Szerbiában

2020.05.04
19:26
2020.05.04
20:26
Forrás
Pannon RTV
Ezt jelentette be Aleksandar Vučić szerb államfő, miután ma délután tárgyalt a politikai pártok képviselőivel.

A voksolást eredetileg április 26-án tartották volna. Azonban a kampány a járványhelyzet miatt 12 nap után félbeszakadt. Ez idő alatt kilenc párt gyűjtötte össze a szükséges számú aláírást, és adta át a választási listát a Köztársasági Választási Bizottságnak.

A választások megtartásáról és a választással kapcsolatos tevékenységekről egyeztetett ma Aleksandar Vučić a Szerbia Palotában. A találkozón azon pártok képviselői vettek részt, akik korábban már jelezték a voksoláson való részvételi szándékukat. A szerb államfő hangsúlyozta, az előttünk álló választásokat az alkotmány és a törvények betartásával összhangban szeretnék megtartani. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a járványhelyzetre való tekintettel tiszteletben tartják a szakemberek ajánlásait is. Ennek megfelelően májusban nem tartanak kampányrendezvényeket.

Aleksandar Vučić, államfő, Szerbia: „Úgy néz ki, hogy májusban nem lesznek kampánygyűlések. Nagyobb kampánygyűlések biztosan nem. Főleg nem zárt térben. A júniusi eseményekre vonatkozóan megvárjuk az orvosok, járványügyi szakemberek és mindenki más véleményét. Közülünk többen is bíznak abban, hogy lehetséges lesz gyülekezni. Lehet, hogy nem lesznek akkor sem nagy rendezvények. Mindenesetre az nem tőlünk függ, hanem az emberek egészségi állapotától. Illetve a járvány fokától, amellyel majd akkor szembenézünk.”

Az államfő elmondta, hogy az is a céljaik között szerepel, hogy demokratikus légkört teremtsenek. Illetve reményeinek adott hangot annak kapcsán, hogy a polgárok majd olyan politikai erőt választanak, aki képes lesz normalizálni az országban uralkodó állapotokat: „Ez a nehéz idő után, amit átéltünk, megpróbálunk demokratikus légkört teremteni. Megválasztjuk majd a vezetőséget a köztársasági képviselőket, azután pedig a szerb kormány tagjait. Akik a szerbiaiak érdekeit szolgálják majd.”

Vučić arra is emlékeztetett, hogy a választások időpontjaként korábban két lehetséges dátumot tűztek ki, június 14-ét, illetve 21-ét. Mivel több párt is haladékot kért a kampány előkészítéséhez, ezért utóbbi mellett döntöttek.

Választások 2020
Szerbia
Aleksandar Vučić

Most

20:05, Frissítve: 20:17

Verstappen nyerte a sprintfutamot

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull holland versenyzője nyerte a Forma-1-es Miami Nagydíj szombati sprintfutamát.
19:37, Frissítve: 20:02

Egyre népszerűbb a népművészet az ifjúság körében

Több mint 300 gyermekkel tartották meg a XIII. Dunán innen, Tiszán túl elnevezésű Kárpát-medencei ifjúsági népművészeti tehetségkutató verseny délvidéki elődöntőjét Horgoson. Az eseményt a Bartók Béla Magyar Művelődési Egyesület szervezte meg.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.