Ugrás a tartalomra

Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma Budapesten

2018.02.09
10:12
2024.03.19
08:52
Forrás
MTI
Kövér László: Nemzetpolitika szempontjából az elmúlt négy esztendő volt a legjobb és legsikeresebb.

A magyar Országházban ma tartják a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumát is. A KMKF plenáris ülésén Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter hangsúlyozta, a magyar kormány nemzetpolitikájában továbbra is az a meghatározó, hogy nem Budapestről kell megmondani, mi a jó a határon túli magyar közösségeknek, hanem nekik kell megmondani, milyen álláspontot képviseljen a magyar kormány az érdekükben. Kövér László, a magyar Országgyűlés elnöke a politikai konszenzus formálódása kapcsán elismeréssel emlékeztetett arra, hogy 2014 és 2018 között nemcsak a magyarországi, hanem a külhoni magyar politikai erők között is kialakult egy új együttműködés.     

A KMKF pénteki plenáris ülését Kövér László és Szijjártó Péter nyitották meg. A magyar Országgyűlés elnöke elmondta, a Kárpát-medencei magyar kapcsolatok szempontjából összességében az elmúlt négy esztendő volt a legjobb és legsikeresebb, amely békeidőkben az utóbbi száz esztendőben a magyarságnak megadatott. Kövér László, elnök, magyar Országgyűlés: „2010-ben le tudtuk zárni a posztkommunizmus két évtizedes nemzetpolitika szempontjából is súlyos ellentmondásokkal és bizonytalanságokkal terhelt korszakát is. 2010 után a magyar állampolgárság és a velejáró választójog európai módon történő kiterjesztésével sikerült közjogilag és a nemzetközi politikai térben is megerősítenünk azt az erkölcsi értelemben megkérdőjelezhetetlen tényt, hogy mi Kárpát-medencei magyarok összetartozunk.”

Kövér László arra is kitért, hogy miután - a magyar emberek megfeszített munkájával és teljesítményével - a 2010-ben a pénzügyi összeomlás szélén tántorgó országot gazdaságilag talpra állították és megerősítették, 2014 és 2018 között a magyar gazdaságnak már volt ereje jól érzékelhető módon növekvő pénzügyi erőt állítani a nemzetpolitika mögé.

Szijjártó Péter beszédében hangsúlyozta, a határon túli magyar közösségeknek előnyösebb, ha a szülőhelyük és az anyaország jó kapcsolatot ápol egymással, a magyar kormánynak, parlamentnek, politikusoknak segíteni kell, hogy a határon túli magyar közösségek ott tudjanak megerősödni, ahol élnek – mondta a magyar külgazdasági és külügyminiszter. Szerbia tekintetében ismét elmondta, a két ország kapcsolata, soha nem volt még ilyen jó. Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter, Magyarország: „Azok a gesztusok, azok az erőfeszítések, amelyeket a jelenlegi szerb kormány, Szerbia jelenlegi elnöke tett annak érdekében, hogy a történelmi megbékélés felé nagy lépéseket tegyünk, azok azt gondolom, mindenképpen tiszteletet érdemelnek, éppen ezért Magyarország továbbra is a leghangosabb támogatója marad az Európai Unióban a szerb integrációs folyamatnak, ugyanis Szerbiára mi úgy tekintünk, mint a nyugat-balkáni biztonság, stabilitás és nyugalom legfontosabb pillérére. Éppen ezért Magyarországnak, a vajdasági magyarságnak és az egész térségnek, sőt én azt gondolom, az egész Európai Uniónak az az érdeke, hogy a szerbek elfoglalhassák méltó helyüket az Európai Unióban.”

Szijjártó Péter arról is beszélt, hogy a határon túli gazdaságfejlesztési programok elindultak, csaknem 25 600 pályázat győzött, és 28,8 milliárd forint értékben támogattak mezőgazdasági kistermelőket, kis- és közepes vállalkozásokat.

Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma
Budapest

Most

08:18

Nyerjen lakást!

Mostanáig több mint 24,6 millió számla QR-kódját küldték be a szerbiai lakosok a Vedd el a számlát, és nyerj! elnevezésű állami nyereményjátékra.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.