Ugrás a tartalomra

Katonai együttműködési lehetőségekről is tárgyalt a magyar honvédelmi és a szerb védelmi miniszter

2023.01.20
12:31
2023.01.20
19:13
Forrás
Pannon RTV
Belgrádban tárgyalt Szalay-Bobrovniczky Kristóf magyar honvédelmi miniszter és Miloš Vučević szerb védelmi miniszter.

Katonai együttműködési lehetőségekről, a közös nehézségekről, az ukrajnai háborúról, Szerbia európai uniós csatlakozásáról és a koszovói helyzetről is tárgyalt a két miniszter. A közös sajtótájékoztatón a két politikus hangsúlyozta, hogy Szerbia és Magyarország között kiemelkedően jó a viszony, Budapest pedig minden tekintetben támogatja Szerbia uniós csatlakozását.

Magyarország és Szerbia is abban érdekelt, hogy mihamarabb béke legyen Európában, érjen véget az ukrajnai háború, és a Nyugat-Balkánon is béke és stabilitás uralkodjon – hangsúlyozta Szalay-Bobrovniczky Kristóf magyar honvédelmi miniszter.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf, honvédelmi miniszter, Magyarország: „Mindkét ország számára a béke a legfontosabb, és ahogy Magyarország a háború kezdete óta konzisztensen a tűzszünetre és a béke elérésére hívta fel a figyelmet, így most is ezt tettük, és szerb kollégámmal egyetértettünk abban, hogy a régió kisebb, közepes államai számára az a háború, ami most a keleti szomszédunkban zajlik, az csak rosszat hozhat, és a minél hamarabb történő befejezése lenne mindkettőnk országának az érdeke.”

A két politikus a térségbeli gondokról is tárgyalt, és kiemelt figyelmet fordított a koszovói helyzetre. Magyarország ugyan elismeri Koszovó függetlenségét, de abban érdekelt, hogy Belgrád és Pristina között rendeződjön a viszony, a fennálló problémákról azonban Miloš Vučević védelmi miniszter tájékoztatta magyar hivatali kollégáját.

Miloš Vučević, védelmi miniszter, Szerbia: „Mi a magyar küldöttséget tájékoztattuk Szerbia álláspontjáról Koszovóval kapcsolatban, hangsúlyoztuk a véleményünket. Északi szomszédunkkal megosztottuk aggodalmunkat a pristinai vezetés egyoldalú lépéseit illetően. Együtt elemeztük ki a helyzetet a térségben, Bosznia-Hercegovinában és többi szomszédos országban, mert mindannyiunknak az az érdeke – legalábbis abban biztos vagyok, hogy Magyarországnak és Szerbiának az az érdeke -, hogy megóvjuk a békét és a stabilitást a Nyugat-Balkánon.”

Magyarország diplomáciai és katonai eszközökkel is szeretne segíteni abban, hogy a nyugat-balkáni térségben béke és stabilitás uralkodjon – hangsúlyozta a honvédelmi miniszter, és felhívta a figyelmet arra, hogy magyar katonák teljesítenek szolgálatot Koszovóban és Bosznia-Hercegovinában is.

Miloš Vučević
védelmi miniszter
Szalay-Bobrovniczky Kristóf
Szerbia
Magyarország

Most

11:27, Frissítve: 11:51

Húsvéti liturgia Belgrádban

Az ünnepi liturgiát Porfirije szerb pátriárka felkérésére Aleksej püspöki méltóság szolgáltatta a belgrádi Szent Száva-templomban.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.