Ugrás a tartalomra

Kedden is tüntetésre buzdítanak az ellenzéki pártok

2023.12.19
12:48
2024.04.17
13:33
Forrás
Pannon RTV
A fővárosi választási eredmények hamisítására hivatkozva a Szerbia az erőszak ellen koalíció tüntetést szervezett hétfő este Belgrádban, amely során dulakodás tört ki.

Hétfő este 18 órakor főként fiatalok gyülekeztek a Köztársasági Választási Bizottság épülete előtt. A Szerbia az erőszak ellen koalíció tüntetést szervezett Belgrádban. Arra hivatkoztak, hogy a fővárosi önkormányzati választásokat meghamisították. A RIK tagjait addig nem akarták kiengedni az épületből, míg meg nem születik a döntés a belgrádi választások megsemmisítésről.

A Szerbia az erőszak ellen koalíció képviselői panaszt nyújtottak be hétfőn és bizonyítékokat adtak át a választási csalásra vonatkozóan. Ezt követően Marinika Tepić listavezető és Miroslav Aleksić éhségsztrájkba kezdett.

A tüntetők nem vehettek részt a Köztársasági Választási Bizottság ülésén. Négy óra várakozás után tojással dobálták meg a RIK bejáratát. 22 óra 30 perckor összetűzésre került sor, amikor a biztonsági szolgálat emberei és néhány dolgozó kijött az épületből. A tüntetők üres flakonokat dobáltak a Köztársasági Statisztikai Hivatal igazgatója, Miladin Kovačević felé is, egyikük pedig fel is lökte őt.

Ladóczki Gyula, a Köztársasági Választási Bizottság tagja a Közügyekben azt mondta, már megszokott, hogy választások után tüntetések vannak. Hozzátette, szabálytalanságokról folyamatosan érkeznek bejelentések. „Most az új törvény szerint kicsit megváltozott ennek a folyamata, nagyobb szerepet kapott a Helyi Választási Bizottság minden városban és községben. Első fokon oda futnak be a szavazás megismétlésére vonatkozó kérelmek. Ez meg van, hogy ki rendelkezik jogi személyiséggel egy ilyen kérelem beadásához és erről a Helyi Választási Bizottság dönt. Miután az előterjesztő nem ért egyet és jogorvoslati eljárással fordul a Köztársasági Választási Bizottsághoz, akkor dönt róla a Köztársasági Választási Bizottság.”

Késő éjjel rendkívüli sajtótájékoztatót tartott a Köztársasági Választási Bizottság. Vladimir Dimitrijević, a testület elnöke, arról is beszámolt, hogy a Köztársasági Statisztikai Hivatal igazgatója, valamint a RIK néhány tagja megsérült az incidensek során. Hozzátette, a tüntetők késekkel, botokkal, rudakkal akartak bejutni a bizottság épületébe.
Vladimir Dimitrijević, elnök, Köztársasági Választási Bizottság: „Ki kell emelnem, hogy ilyen módon is példátlan és elfogadhatatlan nyomást gyakorolnak úgy rám is személyesen, mint a RIK-re. Miközben tudatosan vagy tudatlanságból figyelmen kívül hagyják azt a tényt, hogy a RIK nem a belgrádi választásokat lebonyolító szerv, az a Belgrádi Választási Bizottság hatásköre. Ezért a RIK nem az és nem is lehet másodfokú szerv.”

Ennek értelmében a Köztársasági Választási Bizottság nem írhat ki és nem tarthat újabb belgrádi önkormányzati választásokat. Dimitrijević szerint a hétfő este történteket a legszigorúbban el kell ítélni, valamint a megfelelő módon szankcionálni.

Választások 2023
Köztársasági Választási Bizottság
tüntetés
Belgrád
Ladóczki Gyula
Vladimir Dimitrijević

Most

20:54

Kiránduljunk a Fruška gorára!

A hétvégén a hagyományos Fruška gora-i maraton zajlott, pár nappal később pedig már a majálisra készülnek a Fruška Gora Nemzeti Parkban és más kirándulóhelyeken is Újvidék környékén.
19:49, Frissítve: 20:12

A muzslyai nyugdíjasok majálisozása

Muzslyán két nyugdíjas egyesület működik. Együtt több mint háromszáz tagjuk van és közös otthonuk az egyik legmozgalmasabb hely Muzslyán. Így lesz ez május elsején is. Az előkészületek már ma délután elkezdődtek.
18:04, Frissítve: 19:36

Május elsején lép pályára a Spartacus

A pancsovai Železničart fogadja a szabadkai Spartacus labdarúgó klub a szerbiai labdarúgó szuperliga 33. fordulójában. A mérkőzés este fél hétkor kezdődik a Városi Stadionon.
17:40, Frissítve: 17:53

Aki bús szívvel énekelt

Ötven éve, harminc éves korában hunyt el az egyik legnagyobb és legtehetségesebb magyar énekes: Szécsi Pál.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.