Ugrás a tartalomra

Kevesebb hitelesített aláírás kell a kisebbségi listaállításhoz tartományi szinten

2023.10.04
15:13
2023.10.04
17:45
Forrás
Pannon RTV
A vajdasági képviselőház ülésén elfogadták a tartományi képviselők megválasztási határozatának módosítását.

Konkrétumot nem tudni arról, lesznek-e önkormányzati választások Vajdaságban, és kérdéses a tartományi választások megtartása is decemberben - erről is szó volt a tartományi képviselőház 26. rendes ülésén. A képviselők legnagyobb érdeklődését és vitáját az első napirendi pont váltotta ki, amely a tartományi képviselők megválasztási határozatának módosításáról szólt.

Mind a nyolc napirendi pont ellen szavazott a Szerb Radikális Párt a tartományi képviselőház ülésén. A tartományi képviselők megválasztási határozatának módosításáról szóló napirendi ponttal kapcsolatban Đurađ Jakšić, a párt tartományi képviselője elmondta, csupán technikai és ügymeneti módosításokról van szó, amely nem hoz lényegi változást. „Elsősorban a listaállításhoz és a választásokon való részvételhez szükséges hitelesített aláírások számának csökkentése miatt a Szerb Radikális Párt a tartományi képviselők megválasztásáról szóló új határozat ellen szavaz. A Vajdaság Erdői Közvállalat 2022. évi gazdálkodásáról szóló jelentést sem szavazzuk meg, elmondom majd ezt. Tény, hogy 2002-ben, amikor ez a közvállalat megalakult, ennek a rendszernek a működését számos ellentmondás fémjelezte.”

82 képviselő javasolta a tartományi képviselők megválasztási határozatának módosításáról szóló napirendi pontot, amely szerint 6000-ről 4000-re csökkenne a választói listához szükséges hitelesített aláírások száma. A módosítás értelmében továbbá megtiltanák a politikai pártok és polgári csoportok összefogását, csoportosulását, valamint a választói listavezetőnek nem lenne szükségszerű, hogy vajdasági lakhellyel rendelkezzen. Dmitar Stanišić, tartományi parlamenti frakcióvezető, Szerb Haladó Párt: „A technikai részletekről, amelyek ebben a tartományi parlamenti határozatban szerepelnek, első helyen kiemelném, hogy a tartományi választásokon való listaállításhoz a szükséges aláírások számát 6000-ről 4000-re csökkentettük, a kisebbségi listák állításához szükségeset 3000-ről 2000-re. Egy lényeges módosítás a választások technikai, szervezési és logisztikai levezetésének szempontjából az, hogy a képviselők megválasztásáról szóló törvény rendelkezésében az áll, hogy többet nincsenek a Köztársasági Választási Bizottság által meghatározott munkacsoportok, hanem minden jogkör átkerült a helyi választási bizottságokhoz, vagyis a városi és önkormányzati választási bizottságokhoz.”

Dr. Bagi Boján, a Vajdasági Magyar Szövetség tartományi parlamenti frakcióvezetője elmondta, a tartományi képviselők megválasztási határozatának módosítása egy a tartományi alapjogokhoz tartozó rendelet, amely a kisebbségi pártok részére nem hoz nagyobb változást. „Továbbra is megmarad a 3 százalékos küszöb, megmarad a szorzó faktor, amely eddig is volt. Ami nagyobb változás, hogy 2000 aláírás szükséges a kisebbségi listák állítására, és nagyobb, jelentősebb változás, ami minket illet, nincs ebben a napirendi pontban.”

Ezen kívül több tartományi alapítású közvállalat tavalyi évi gazdálkodásáról szóló jelentését vitatták meg és fogadták el a képviselők, egyebek mellett a Vajdaság Erdői Közvállalat beszámolóját is.

tartományi képviselőház
kisebbségi listaállítás
választás
Dr. Bagi Boján
módosítás

Most

20:54

Kiránduljunk a Fruška gorára!

A hétvégén a hagyományos Fruška gora-i maraton zajlott, pár nappal később pedig már a majálisra készülnek a Fruška Gora Nemzeti Parkban és más kirándulóhelyeken is Újvidék környékén.
19:49, Frissítve: 20:12

A muzslyai nyugdíjasok majálisozása

Muzslyán két nyugdíjas egyesület működik. Együtt több mint háromszáz tagjuk van és közös otthonuk az egyik legmozgalmasabb hely Muzslyán. Így lesz ez május elsején is. Az előkészületek már ma délután elkezdődtek.
18:04, Frissítve: 19:36

Május elsején lép pályára a Spartacus

A pancsovai Železničart fogadja a szabadkai Spartacus labdarúgó klub a szerbiai labdarúgó szuperliga 33. fordulójában. A mérkőzés este fél hétkor kezdődik a Városi Stadionon.
17:40, Frissítve: 17:53

Aki bús szívvel énekelt

Ötven éve, harminc éves korában hunyt el az egyik legnagyobb és legtehetségesebb magyar énekes: Szécsi Pál.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.