Ugrás a tartalomra

Kik alkothatják az új szerbiai kormányt?

2024.02.20
11:27
2024.02.20
11:38
Forrás
Kurir, Politika, Szerbiai RTV
Szerb sajtóhírek szerint már körvonalazódni látszik az új szerbiai kormány összetétele.

A Kurir című napilap meg nem nevezett, hatalomhoz közeli forrásai arról beszéltek, hogy Siniša Mali és Miloš Vučević is esélyes a miniszterelnöki pozícióra. Ha nem Mali lenne a befutó, akkor maradna pénzügyminiszter. Vučević pedig az igazságügyi tárcát vezethetné, ha nem kapná meg a kormányfői posztot.

Ana Brnabić is versenyben van a kormányfői pozícióért, de ha nem kap lehetőséget, akkor a köztársasági képviselőház elnöke lehet. Eddig Valadimir Orlić volt a parlament élén, és egyes bennfentes információk szerint, akár meg is örökölheti önmagától a pozíciót.

A Szerbiai Szocialista Pártnak is jutna hely az államvezetésben. Ivica Dačić a belügyi tárcát vezethetné. Ez a feladatkör nem lenne új a számára, mert korábban is vezette az említett minisztériumot.

Marko Đurić, aki jelenleg Szerbia amerikai nagyköveteként tevékenykedik, akár a külügyminiszteri székbe is visszatérhet - állítja a Kurir kormányközeli forrása. Dejan Vuk Stanković politikai elemző azt mondja, hogy minderről Aleksandar Vučić dönthet majd, mert ahogy fogalmaz - nála senki sem ismeri jobban az említett politikusokat.

Miloš Vučević, az SZHP elnöke korábban azt nyilatkozta, hogy áprilisra állhat fel az új szerb kormány.

Szerbia
szerb kormány

Most

07:35

Érkezik a csapadék

A reggeli órákban Szerbia déli vidékein már esett, késő délutánra pedig az ország többi részén is megvastagszik a felhőzet. Késő délutánra Vajdaságba is megérkezhet a csapadék.
21:33, Frissítve: 21:53

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.
19:36, Frissítve: 08:14

Ismét a VMSZ adja a tartományi házelnököt

Miloš Vučevićtyel egyeztetett dr. Pásztor Bálint Belgrádban. A Vajdasági Magyar Szövetség elnöke a Szerb Haladó Párt elnökével a koalíciós szerződésről és az együttműködés folytatásáról tárgyalt.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.