Ugrás a tartalomra

Környezetbarátabb járműveket az EU útjaira!

2018.07.10
20:50
2024.03.19
08:40
Forrás
Deli Andor sajtóközleménye
Egyetértünk abban, hogy szükséges a városok légszennyezettségének csökkentése és levegőminőségének javítása, ugyanakkor a tagállamoknak nagyobb mozgástérre van szükségük - hangsúlyozta Deli Andor.

A Közlekedési és Turisztikai (TRAN) szakbizottság kedden elsöprő többséggel fogadta el a tiszta és energiahatékony közúti járművek használatának előmozdításáról szóló jelentését, melynek Deli Andor, vajdasági származású EP-képviselő volt a néppárti felelőse. A jelentés célja, hogy ösztönözze az egyes tagállamokat a környezetkímélő, alacsony károsanyag-kibocsátású járművek vásárlására a közbeszerzési eljárások során.

Az Európai Bizottság elképzelése szerint tagállami kvótákkal ösztönöznék a  környezetkímélőbb járművek vásárlását és ezáltal világossá tennék az európai autógyártók és az ipar számára, hogy nagy igény van ilyen járművekre. „Fontos lenne megerősíteni a környezetkímélő járművek európai gyártását, mielőtt szigorú kvótákat írnánk elő, hiszen a személygépjárművek piaca korlátozott, környezetkímélő nehézgépjármű és busz pedig nagyon kevés létezik és azok is inkább Európán kívüli gyártóktól származnak” - hangsúlyozta Deli.

„A Bizottság által készített javaslat egyoldalúan az elektromos járműveket részesíti előnyben. Mivel e járművek ára jelenleg többszöröse a hagyományos járművekének és egy új infrastruktúra kiépítésének szükségességét vonja magával, megvolt a veszélye annak, hogy ez hatalmas pénzügyi többletterhet jelentsen a tagállami hatóságok és önkormányzatok számára. Ez akár a menetjegyárak drágulásához is vezethetett volna” - mondta a politikus. „Sikerült elérni, hogy egy technikailag sokkal semlegesebb egyezség szülessen, mely nemcsak a drága elektromos technológiát preferálja, hanem a tagállamok hatóságaira bízza annak eldöntését, milyen technológiát részesítenek előnyben a közbeszerzések során” - tette hozzá a képviselő.

Deli Andor
jármű
Európa

Most

17:17, Frissítve: 19:39

Ma kiderül, kik vihetik haza az ajándékokat!

A Közügyek kérdésére csaknem ötszáz válasz érkezett Vajdaság szinte minden részéből. Mai műsorunkban kiderül, hogy ki csobbanhat a családjával Mórahalmon. Nézzék a 18 óra 10 perckor kezdődő műsorunkat.
16:02, Frissítve: 16:33

Fiáker szemlét tartottak Cserépalján

Huszonnyolcadik alkalommal szervezték meg a Cserépaljai Fiáker Szemlét. A Parádés Kocsik és Lovak Nemzetközi Szemléjére a dél-bánáti Cserépaljára egész Szerbia területéről érkeztek a lovas sport kedvelői.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.

Drágábbak a luxustermékek Szerbiában

Több luxustermék is megdrágult Szerbiában május elsejétől. Keddtől egy doboz cigarettáért is többet kell fizetnie a dohányosoknak, mint eddig. Ami viszont jó hír, hogy az áram és a gáz árának emelkedésétől idén már nem kell tartanunk.