Ugrás a tartalomra

Koszovóban nyugodt a helyzet

2018.11.24
08:58
2024.03.19
08:43
Forrás
Szerbiai RTV
Szombaton nyugodt reggelre ébredtek a Koszovó északi részén élő szerbek. Azonban az elmúlt napok eseményei még éreztetik hatásukat.

Miután a koszovói különleges egységek betörtek Észak-Koszovóba, majd letartóztattak négy szerbet és lezajlottak a tüntetések a szerb termékekre kiszabott 100 százalékos vám miatt, ma már nyugodt reggelre ébredtek a Koszovó északi részén élő szerbek. Azonban az elmúlt napok eseményei ma is éreztetik hatásukat.

Pénteken hajnalban még szirénaszóra ébredtek a Kosovska Mitrovica-iak, ma azonban már csak a piaci forgatag zaja hallatszott. A városban állomásozó KFOR-osok és a rendőrök látványa sem zökkentette ki a helyieket a hétköznapokból. Helyi lakos: „Sajnos Észak-Koszovóban, délebbre is, de főleg Észak-Koszovóban hozzászoktak már ehhez az emberek. Nem először történik ilyen szörnyű helyzet, rajtaütés, szirénázás, hogy nyugtalanítsák a lakosságot.”

Sokkal rosszabb dolgokra is fel vannak készülve a helyiek - állítja az egyik járókelő: „Érezhető a feszültség, de az itteni emberek már hozzászoktak ehhez a feszültséghez, úgyhogy nincs ebben semmi különös, semmi újdonság. Ami pedig ezeket a vámokat illeti, az emberek egy kicsit aggódnak, de nem túlságosan. Biztosan megtalálják majd a módját, hogy a nép itt fennmaradjon, és túl legyünk mindenen.”

A boltok polcai egyelőre még roskadoznak a szerbiai termékek alatt. A raktáron lévő termékek azonban hamar elfogyhatnak, vélik az árusok: „Nem tudom pontosan. Egy hétig, esetleg 10 napig kitart. Tovább nem.”

Az egészségügyi ellátás terén sincs egyelőre fennakadás. A következő hétre biztosított a gyógyszer mindenki számára - mondták az illetékesek. Problémák ezt követően jelentkezhetnek. Az elmúlt három napban azonban nem érkeztek szerb újságok a lapárusokhoz.

Helyi lakos: „Csak kisebb drágítás tapasztalható. A tej ára 10-20 dinárral emelkedett, a kenyérnél is érzékelhető némi változás.”

Koszovóba jelenleg nem érkezhetnek sem szerb, sem boszniai termékek, akkor sem, ha a cég nagyobb részben esetleg külföldi személy tulajdonában van. Ez pedig felveti az alapvető emberi jogok megszegésének lehetőségét - jelentette ki Ana Brnabić szerb kormányfő: „Alapvető emberi jog, hogy biztosítsák az emberek számára, hogy azt a terméket vásárolhassák meg, amelyiket szeretnék. Hogy biztosítsák számukra a gyógyszereket, az élelmiszert, és hogy ne okozzanak humanitárius katasztrófát, ami egyébként mindenképpen be fog következni, ha folytatják a 100 százalékos vám alkalmazását.”
 

Habár az emberek többségénél nem érezhető a feszültség, mindenképpen sokat mondó, hogy a helyi válságstáb az elmúlt napokban már többször összeült. És éppen ennek az eseménynek a fejleményeire várt a szerb sajtó, amikor egy koszovói rendszámtáblás kocsiból négy személy provokálni kezdte őket - írja a Tanjug. Az ülésről kiérkező Igor Simić nyugalomra intett mindenkit. Igor Simić, alelnök, Szerb Lista: „A szerb politikai képviselők valamennyien arra kérik a lakosokat, hogy maradjanak nyugodtak, visszafogottak, ne üljenek fel a provokációknak, ha arra kerülne sor. Mi pedig megtaláljuk majd a módját, hogy békésen, demokratikus módon tiltakozzunk Pristina azon törekvése ellen, hogy gettósítsa az észak-koszovói, illetve az egész Koszovón élő szerbeket.”

A Szerb Lista alelnöke biztosította a helyieket, hogy folyamatosan figyelemmel kísérik a történéseket, és számítanak Szerbia támogatására. 

Koszovó

Most

14:52, Frissítve: 16:53

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.