Ugrás a tartalomra

A koszovói élelmiszer-tartalékok még egy hétre sem elegendőek

2018.11.25
12:48
2018.11.25
17:53
Forrás
Szerbiai RTV
A raktáron lévő árukészlet 5-6 napig tart ki, gyógyszerekből pedig 10-12 napra van elegendő.

Egyelőre van elegendő szerbiai termék Koszovóban - írja a Szerbiai RTV. A szerb elnök szerint ettől függetlenül az Európai Uniónak közbe kellene szólnia.

Ramush Haradinaj, az ideiglenes koszovói intézmények miniszterelnöke korábban kijelentette, Szerbiának egy hónapja van elismerni Koszovó függetlenségét, ellenkező esetben megdöntik a kormányt Belgrádban. Erre reagált most Aleksandar Vučić szerb államfő. „Mivel nyilvánvaló, hogy Szerbia nem fogja elismerni Koszovót, így csak a másik része marad számára, hogy megdöntse a belgrádi kormányt. Még 26 napja van, mire letelik az a bizonyos hónap, és akkor, azt hiszem, megteszi majd.”

A pristinai vezetés néhány nappal ezelőtt 100 százalékra emelte a Szerbiából és Bosznia-Hercegovinából érkező termékek vámját, valamint több szerbet letartóztattak Koszovóban. Aleksandar Vučić, államfő, Szerbia: „Úgy vélem, hogy az Európai Uniónak a stabilizációs és társulási megállapodás alapján elegendő eszköze van arra, hogy megmagyarázza a pristinai hatalomnak, hogy egy ilyen döntést nem lehet túlélni. Minden egyéb már csak az Európai Unión múlik, hogy meg akarja-e ezt tenni, vagy sem.”

Szombaton összeült a többségében szerbek lakta települések válságstábja és a vállalkozók egy csoportja. Megállapították, hogy élelmiszerből nincs hiány, és egyelőre az árakat sem emelték, ezért pánikra nincs ok. A raktáron lévő árukészlet 5-6 napra elegendő, ezt követően pedig megállapodásokkal oldják meg a helyzetet. A feszültséget a helyi lakosok sem érzik egyelőre. „Nincs semmi változás. Minden rendben van. Van ételünk, meg minden egyéb. Senki nem bánt minket. Eddig. A továbbiakban nem tudom. Most minden jó. Tegnap a piacon dolgoztunk. Voltak Szerbiából is meg albánok is. Senki senkit nem bántott.”

Gyógyszerekből 10-12 napra van elegendő. Milan Ivanović, igazgató, Kosovska Mitrovica-i Egészségügyi Központ: „Egyes gyógyszerekből hosszabb időre is van tartalékunk, akár két hónapra is, viszont néhány gyógyszer hiánya akadályozhatja a betegeink felépülését. Viszont azt mindenképpen el kell mondanom, hogy ebben a pillanatban megfelelően működik a pácienseink ellátása.”

A Novosti nem hivatalos értesülései szerint egyébként a pristinai hatalom november elseje óta megtiltotta a szerbiai magas rangú tisztségviselők Koszovóba való beutazását. A listán szerepel Ana Brnabić miniszterelnök, valamint Ivica Dačić, Nebojša Stefanović, Aleksandar Vulin, Rasim Ljajić és Zorana Mihajlović miniszterek, és több bíró is.

Koszovó
élelmiszer

Most

14:52, Frissítve: 16:53

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.