Ugrás a tartalomra

Koszovót nem vették fel az Interpolba

2018.11.20
10:51
2024.03.19
08:43
Forrás
Szerbiai RTV
Kína, Oroszország, Spanyolország, Fehéroroszország, Ciprus és Marokkó mellett latin-amerikai és afrikai országok is ellenezték, hogy Koszovó az Interpol tagjává váljon. A szerbiai államvezetés örül.

A nemzetközi rendőri szervezet dubaji közgyűlésén két körben voksoltak, azonban egyik alkalommal sem volt meg a felvételhez szükséges kétharmados szavazattöbbség. Először 76 tagállam támogatta, 56 ellenezte Koszovó felvételét, 22 tartózkodott. A második körben 68-an voltak mellette, 51-en ellene, és 16-an tartózkodtak. Nebojša Stefanović szerb belügyminiszter szerint a jog és az igazságosság győzedelmeskedett az érdekcsoportok felett.

Nebojša Stefanović, belügyminiszter, Szerbia: „Köszönetet szeretnék mondani az államfőnek, a miniszterelnöknek, a külügyminiszternek és mindenkinek, aki a belügyminisztériumban fáradhatatlanul dolgozott, és mindenki másnak, akik szintén fáradhatatlanul dolgoztak az elmúlt hónapokban azon, hogy Szerbia emelt fővel és bátran járjon az Interpol folyosóin, és elmondhassuk, hogy meg tudtuk őrizni az országunk integritását, hogy meg tudtuk védeni a rendőri szakmát, és elmondhatjuk, hogy megvédtük az igazságot és az igazságosságot.”

Aleksandar Vučić szerb államfő és Ivica Dačić szerb külügyminiszter közös sajtótájékoztatót tartott az Interpol dubaji közgyűlése kapcsán. Ivica Dačić szerint van mire büszkének lennie Szerbiának.

Ivica Dačić, külügyminiszter, Szerbia: „Azt szeretném mondani, hogy ez egy nagy győzelem Szerbia és a szerb nép számára. Ez a jele annak, hogy erővel semmit sem lehet elérni, sőt ezek után semmit sem lehet megtenni Szerbia nélkül, vagy anélkül, hogy azt megbeszélnék Szerbiával. Erővel próbáltak bejutni az UNESCO-ba is és a Biztonsági Tanács a szerb nép ellen szavazott. Erővel akartak bejutni az Interpolba is, az összes nemzetközi joggal ellentétesen.”

Egy kicsi, dacos és büszke ország győzelme az, hogy Koszovót nem vették fel az Interpolba - nyilatkozta Aleksandar Vučić szerb államfő Belgrádban.

Aleksandar Vučić, államfő, Szerbia: „Szerbia egyfelől megerősítette a saját pozícióját, másfelől nem lehetünk euforikus állapotban. Ez a siker egy kis, dacos, de büszke ország sikere, de ennek az országnak nem szabad a jövőjét dacosságra és ellenszegülésre alapoznia, hanem racionális fellépésre, és akarnia kell a kompromisszumokat.”

Koszovó eddig már három alkalommal próbálkozott az Interpolba való felvétellel, 2010-ben, 2015-ben és 2017-ben. Az Interpol tavalyi, kínai közgyűlésén úgy döntött, hogy a felvételért folyamodó országoknak ENSZ-tagoknak kell lennie, vagy megfigyelői státusszal kell rendelkezniük.

Koszovó
Interpol

Most

09:15, Frissítve: 09:25

A Leverkusen tovább menetel

A Bayer Leverkusen magabiztosan nyerte az AS Róma elleni Európa Liga elődöntő első mérkőzését. A Marseille és az Atalanta döntetlen.
07:23

Ortodox nagypéntek van

A hívek ma Jézus kereszthalálára emlékeznek, ez a legszomorúbb nap az egyházi évben. Szigorú böjti nap azok számára, akik a Julianus-naptárt követik.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.