Ugrás a tartalomra

Közös erőre, közös fellépésre van szükség a kontinenst érintő gondok megoldása érdekében

2022.10.07
12:09
2022.10.07
17:50
Forrás
Pannon RTV
A kontinens számára kritikus pillanatban került sor az európai vezetők első csúcstalálkozójára az Európai Politikai Közösség keretében.

Oroszország Ukrajna elleni támadása ugyanis Európa stabilitását és biztonságát veszélyezteti – hangzott el csütörtök este a 44 állam- és kormányfőt összehozó prágai találkozón. A résztvevő politikusok arról nyilatkoztak, hogy közös erőre, közös fellépésre van szükség a kontinenst érintő gondok megoldása érdekében.

Negyvennégy európai ország vezetője vett részt az Európai Politikai Közösség első csúcstalálkozóján, amelyet csütörtökön tartottak Prágában. A találkozót Emmanuel Macron francia elnök kezdeményezte azzal a céllal, hogy létrejöjjön az európai, de nemcsak európai uniós országok egy nem formális közössége, ahol kötetlen formában lehet beszélni a kontinenst érintő legégetőbb kérdésekről, ezúttal az ukrajnai háborúról, a gazdasági és energiaválságról, a migrációról, a biztonságról és a lehetséges fejlődésről.

Emmanuel Macron kiemelte: „Ez egy régi gondolat, amely most lassan, de biztosan valósággá válik. Azt szerettük volna elérni a prágai találkozóval, hogy összehozzunk 44 önálló államot, amelyek Európát egy egységnek látják - bármi legyen is ennek politikai vagy bármilyen formája -, hogy egyenlő felekként tárgyalhassanak az előttünk álló problémákról.”

Az Európai Politikai Közösség találkozóján részt vett mind a 27 európai uniós tagország vezetője, de 17 nem uniós tagországból is érkeztek állam- és kormányfők, jelen volt például a török elnök és a brit miniszterelnök is. Szerbiát Aleksandar Vučić köztársasági elnök képviselte, aki a helyszínen arról is beszélt, nagyon fontos energiaügyi megbeszélések folytak, amelyek Európa, és benne Szerbia jövőjét is meghatározzák.

„Sok hasznos dolgot lehetett itt hallani, és látni lehetett, hogy merre, milyen irányba halad majd Európa. Szerintem ez a lényege ennek. Új összekötő, szállítórendszerek kiépítése, elektromos hálózatok kiépítése, új gázinterkonnektorok, új gázvezetékek és olajvezetékek kiépítése a cél, hogy a következő időszakban az egész világból Európába érkező energiahordozókat tudjuk majd használni.”

A találkozó kiemelt témája volt az ukrajnai háború, és az amiatt kialakult gazdasági válság is. Orbán Viktor magyar miniszterelnök ezzel összefüggésben arra mutatott rá, hogy az Oroszország elleni szankciós politikán változtatni kell, mert nem érte el a kellő hatást. Az Európai Politikai Közösség csúcstalálkozójának mentén a magyar miniszterelnök több kétoldalú megbeszélést is lefolytatott, ahogyan részt vett az európai uniós tagországok állam- és kormányfőinek informális pénteki találkozóján is. Orbán Viktor a közösségi médiában a nehéz tárgyalási témákról beszélt.

„Súlyos témák vannak az asztalon. Lesz-e gáz, lesz-e elektromos áram az európai országok számára a következő hónapokban. Magyarország korábban már kiharcolt egy mentesítést az olajembargó és -szankció alól, az elmúlt napokban pedig sikerült elérnünk, hogy az új szankciók nem vonatkoznak sem Magyarország nukleáris energiájára, sem Magyarország gázellátására. Azonban a szankciók az égbe emelték az energia árát, ez Magyarországot is érinti. Az árak szinte megfizethetetlenek. Oroszország egyáltalán nem esett térdre, közben az európai gazdaságok elvéreznek. Nyilvánvaló, hogy a szankciós politikán változtatni kell.”

A csütörtöki találkozóra nem hívták meg Oroszország, és legnagyobb európai szövetségese és támogatója, Fehéroroszország vezetőit azzal a céllal, hogy erős üzenetet küldjenek Moszkvának az európai egységről. Az Európai Politikai Közösség következő találkozóját a tavasszal tartják Moldovában.

Emmanuel Macron
Aleksandar Vučić
Orbán Viktor
Európai Politikai Közösség

Most

20:09, Frissítve: 20:32

A kormányprogramról vitázik a parlament

Miloš Vučević kormányalakító több mint három órán keresztül ismertette expozéját. Ezt követően megkezdődött a vita a köztársasági képviselőházban a kormányprogramról.
13:43, Frissítve: 16:32

Ezreket vonz a palicsi majális

Verőfényes napsütés és viharos erejű szél várta a 39. palicsi majális látogatóit. Már a délelőtti órákban benépesült a tópart, a kora délutáni órákban pedig már több ezren voltak a sétányon.
13:17, Frissítve: 15:45

Ma megalakul az új szerb kormány

A geopolitikai stabilitás megőrzése, infrastrukturális fejlesztések, az életszínvonal növelése, az EU-tagság felé vezető út és a katonai semlegesség - egyebek mellett ezeken dolgoznak majd az új szerb kormány tagjai a jövőben.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.