Ugrás a tartalomra

Közösségi találkozó Temerinben

2019.04.18
12:45
2019.04.18
18:45
Forrás
Pannon RTV
Temerinben mintegy 360 pályázó részesült támogatásban a Prosperitati Alapítványon keresztül - emelték ki szerda este a helyi Ifjúsági Otthonban megtartott közösségi találkozón.

A dél-bácskai településre összesen mintegy 3,6 millió euró támogatás érkezett, ami a település évi költségvetésének a 40 százalékát teszi ki.

Az elmúlt években lényegesen változott a közhangulat Temerinben, a magyar kormány támogatásának köszönhetően pedig több helyi gazdaság is fejlődni tudott – emelték ki a közösségi találkozó résztvevői.

Dr. Nagy Imre, igazgatóbizottsági elnök, Prosperitati Alapítvány: „Temerin egy nagyon komoly mezőgazdasági terület. Bár kicsi a község területe, de nagyon komoly mezőgazdasági fejlesztések és eredmények vannak itt a hozam, illetve az állattenyésztés tekintetében. Tehát ez nagyon jól jött a temerinieknek ugyanis a mezőgazdasági géppark elavult volt.”

A Magyar nemzeti politika – 100 év magány után címmel tartott közösségi találkozón az európai parlamenti választásokon való részvételre buzdították az egybegyűlteket. Ternovácz István újságíró elmondta: 2010 óta sokan úgy fogták fel a nemzetegyesítést, hogy ez egy kiváló alkalom a magyar állampolgárság megszerzésére, illetve a világban való utazások megkönnyítésére, most azonban az európai parlamenti választásokon való részvétellel a délvidéki magyarok is ismét egy gesztust tudnak tenni a magyar kormány irányába.

Ternovácz István, tag, Végrehajtó Bizottság, MNT (Magyar Összefogás): „Én azt gondolom, ha van bennünk, délvidéki magyarokban betyárbecsület, akkor tudjuk azt is, hogy nekünk is derekasan, aktívan ki kell vennünk a részünket a nemzetegyesítés folyamatából és küzdeni kell azokért a keresztény nemzeti célokért, amelyeket az Orbán kormányzat megfogalmazott. Ezért fontos, hogy ott legyünk az Európai Unióban és nem utolsó sorban segítsük Szerbia uniós felzárkózását.”

Kovács Elvira, köztársasági parlamenti képviselő történelmi lehetőségnek tartja azt, hogy a vajdasági magyarok is részt vehetnek az európai parlamenti választásokon. Szerinte fontos, hogy egy olyan ország lakosaiként, amely messze van még az uniótól, a közösség kihathat az Európai Parlament összetételének alakulására: „Fontos, hogy lesz ott képviselőnk, ahogy az elmúlt időszakban is volt. Ő a mi érdekeinket is képviseli a magyar delegáció tagjaként. Számunkra talán a legfontosabb, hogy beleszólhatunk abba, hogy mennyire lesz bővítéspárti maga a bizottság, illetve hogy a parlamentben egyre többen legyenek azok, akik valóban megértik az itteni helyzetet és hozzájárulnak, hogy Szerbia minél előbb az Európai Unió tagja legyen.”

Az eseményen arra is felhívták az egybegyűltek figyelmét, hogy a várhatóan májusban érkező szavazócédulákat odafigyeléssel töltsék ki, hiszen a hibásan kitöltött szavazócédulák érvénytelen szavazatnak minősülnek. Vajdaságból levélben lehet szavazni.

Mindannyian!

Most

17:45, Frissítve: 19:53

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.