Ugrás a tartalomra

Lajčak: Belgrád és Priština a kapcsolat normalizálására helyezze át a fókuszt

2023.04.17
07:15
2023.04.17
08:51
Forrás
Szerbiai RTV
Az EU különmegbízottja biztonsági kérdésekről is tárgyalt az illetékesekkel.

Az Európai Unió azt várja Belgrádtól és Prištinától, hogy a kapcsolat normalizálására helyezze át a fókuszt - nyilatkozta Miroslav Lajčak.

Az EU különmegbízottja elmondta, hogy relatív nyugodt időszak áll mögötte Brüsszelben, volt ideje dolgozni azokon a dokumentumokon, amelyek a Belgrád és Priština közötti eddigi megállapodások alkalmazásához szükségesek. Közösségi oldalán aggodalmát fejezte ki egyes koszovói történések miatt.

Hozzátette, az elmúlt héten találkozott Matjaž Nemec európai parlamenti képviselővel, hogy megvitassák a Koszovó és Szerbia közötti párbeszéd előrehaladásának kilátásait és más nyugat-balkáni kérdéseket. Lajčak azt is kijelentette, hogy eredményes telefonbeszélgetéseket folytatott a helyszínen lévő partnereivel, ami lehetővé tette számára, hogy jobban megértse az észak-koszovói események hangulatát és alakulását.

Lajčak kijelentette, hogy alkalma volt megvitatni a biztonság kérdéseket az EULEX vezetőjével, Lars Gunnar Wigemarkkal. Mint pontosította, megvitatták a párbeszéd legújabb fejleményeit és a rendszámtáblákkal kapcsolatos helyzetet, valamint a közelgő választásokat és egyéb fejleményeket a Koszovói Köztársaság északi részén.

Megjegyezte, hogy biztonsági kérdésekről tárgyalt Angelo Michele Ristucci vezérőrnaggyal, a KFOR parancsnokával, beleértve a közelmúltban az ellenőrző pontokon történt incidenseket is.

Lajčak rámutatott, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsának rendszeres tájékoztatója előtt lehetősége volt tájékoztatni az ENSZ főtitkárának különleges képviselőjét és az UNMIK misszió vezetőjét, Karolina Ziadet a párbeszéd előrehaladásáról.

Miroslav Lajčak
EU
Belgrád
Priština

Most

14:52, Frissítve: 16:53

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.