Ugrás a tartalomra

Legkevesebb 35 ezer civilt menekítettek ki tegnap az ostromlott ukrán városokból

2022.03.10
07:13
2022.03.10
12:18
Forrás
MTI, hirado.hu
A menekültek befogadására egy különleges törvényt szavaztak meg a lengyelek.

Legkevesebb 35 ezer civilt menekítettek ki tegnap az ostromlott ukrán városokból – közölte Volodimir Zelenszkij ukrán elnök. A politikus videoüzenetben jelentette be, hogy a Szumi és Enerhodar városm valamint a Kijev melletti területek lakóit három humanitárius folyosón keresztül menekítik. Az államfő reményét fejezte ki, hogy az evakuálások ma is folytatódnak, és további három humanitárius folyosó nyílik meg a kilenc napja ostrom alatt álló Mariupol, a délkeleti Volnovaha és a keleti Izjum városokból.    

Közben az ukrán elnök bejelentette, bombatalálat érte szerda délután a Mariupolban található szülészeti klinikát és a gyerekkórházat. A városközpontban található szülészet, az újszülött-osztály és a gyermekkórház terápiás részlege is elpusztult egy a légitámadásban. A gyerekkórházat úgy érte találat, hogy elvileg érvényben van a lakosság evakuálására szolgáló tűzszünet. Az eddigi hivatalos információk szerint tizenheten sebesültek meg, halottakról egyelőre nem tudni.

A lengyel szejm megszavazta az ukrajnai menekültek befogadásáról szóló különleges törvényt. Az ukrajnai háború kitörése miatt sürgősségi eljárás keretében előkészített, még csütörtökön a szenátus elé kerülő kormánytervezet értelmében az ukrán állampolgárok Lengyelországban 18 hónapos tartózkodási és munkavállalási engedélyt kapnak, amely 3 évre hosszabbítható meg. Lengyel személyazonosító szám is jár nekik az ügyintézéshez és a törvényes cégalapításhoz. Az ukrajnai háború kitörése óta szerda 15 óráig 1,37 millió ember érkezett Ukrajnából Lengyelországba - derült ki a lengyel határőrség Twitter közösségi oldalán elérhető adatokból.

Ukrajna
evakuálás
menekültek

Most

11:27, Frissítve: 11:51

Húsvéti liturgia Belgrádban

Az ünnepi liturgiát Porfirije szerb pátriárka felkérésére Aleksej püspöki méltóság szolgáltatta a belgrádi Szent Száva-templomban.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.