Ugrás a tartalomra

Lengyel elnök: a V4 legyen a koronavírus-járvány utáni európai fejlődés pólusa

2020.07.03
20:56
2020.07.03
21:03
Forrás
MTI
A visegrádi csoport (V4) legyen a koronavírus-járvány utáni európai gazdasági fejlődés pólusa - jelentette ki Andrzej Duda lengyel elnök Varsóban, a regionális csúcstalálkozón.

Andrzej Duda arra biztatta a V4 kormányfőit, hogy közös álláspontot dolgozzanak ki az EU 2021-2027-es költségvetési tervezetéről, és hatékony tárgyalásokat folytassanak erről az uniós színtéren. Akarjuk, hogy térségünk "a koronavírus-járvány utáni európai fejlődés pólusa legyen" -  fogalmazott, hozzátéve: ehhez ambiciózus, a fejlődésen, az európai kohézión és a komoly infrastrukturális fejlesztéseken alapuló, "az európai gazdaságot térségünkben is serkentő" uniós költségvetésre van szükség.

Utalva a V4 alapításának jövő évi 30. évfordulójára, Duda két, szerinte kulcsfontosságú történelmi mozzanatot emelt ki: egyrészt a regionális együttműködés érveket nyújtott a V4-államok uniós integrációjával is járó európai egyesítéshez, másrészt az utóbbi években a csoport erőteljes álláspontjának köszönhetően a kulcsfontosságú ügyekben befolyásolni tudta az egész EU döntéseit. Például a menekültek átirányításának kérdésében óriási nyomásgyakorlás ellenére kezdettől fogva igazuk volt - jelentette ki Duda. Aláhúzta: a V4 nem egyezik bele a befogadó országok, valamint a menekültek beleegyezése nélküli átirányításába. "A kényszerű áthelyezés ellentmond az emberi jogoknak, és igazából serkenti az embercsempészetet" - tette hozzá. Úgy látta: a jelenleg megújuló migrációs válság idején a V4 alapfeladata a határok biztosítása, ezáltal az állampolgárok biztonságának megőrzése, a migrációt kiváltó konfliktusok helyszíni kezelése.

Az uniós költségvetési tervezetet illetően péntek reggel, a V4-csúcstalálkozót megelőzően, Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő a szlovák hivatali kollégájával, Igor Matoviccsal közös sajtóértekezleten örvendetesnek nevezte, hogy Varsó és Pozsony, de az egész V4 is nagyon hasonló álláspontot képvisel.    

Igor Matovič a beiktatása utáni első hivatalos látogatására érkezett a lengyelországi V4-csúcsra. A sajtóértekezleten elmondta: Szlovákia meríteni akar a lengyel tapasztalatokból az uniós alapok hatékony felhasználása terén, mivel Pozsonynak ez nagy gondokat okoz, és nagy problémát jelent az eszközök felhasználásához kötődő korrupció is.

V4
lengyel
koronavírus
járvány
visegrádi

Most

12:39, Frissítve: 12:49

Tavaszi nagytakarítás Tornyoson

A falu apraja-nagyja seprűt, lapátot és szemeteszsákot ragadott Tornyoson, hogy részt vegyen a hagyományos Föld napi munkaakción. Együtt igyekeztek széppé tenni a falut.
11:02, Frissítve: 11:09

Az ének összetart

A Szajkó énekegyüttes tartott önálló estet a Fokos zenekar kíséretében Kishegyesen. Galga menti, al dunai, székely, kalocsai, gyimesi dalok is szerepeltek abban a 9 népdalcsokorban, amivel az együttes készült.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.