Ugrás a tartalomra

Lengyelországba látogatott Volodimir Zelenszkij

2023.04.05
09:31
2023.04.05
15:53
Forrás
hirado.hu, Tanjug
Az ukrán elnököt Andrzej Duda lengyel elnök és Mateusz Morawiecki miniszterelnök fogadta Varsóban. Az ukrán-orosz háború kezdete óta Lengyelország több mint egymillió ukrán menekültet fogadott már be.

Szerda reggel érkezett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök katonai repülőgépe a lengyel fővárosba. Az ukrán államfő először látogatott Lengyelországba a háború tavaly február végi kitörése óta. Az ukrán elnököt Andrzej Duda lengyel elnök és Mateusz Morawiecki miniszterelnök fogadta Varsóban. A két államfő este beszédet mond a varsói Királyi Palotában, ahol a háború elől Lengyelországba menekült ukránokkal is találkoznak.

Eközben folytatódnak az összecsapások Bahmutban, ahol az ukrán erők ellentámadása várható. Mindkét fél súlyos veszteségeket szenvedett az elmúlt időszakban. Egyes elemzők szerint ha Bahmut elesne, az oroszok előtt megnyílna az út Szlavjanszk és Kramatorszk felé.

Az ukrán erők támogatására az Egyesült Államok újabb 500 millió dollárnyi katonai segítséget nyújt készleteiből. Elsősorban lőszereket küldenek, a többi között a HIMARS-rendszerek rakétáit. A közlemény szerint az Egyesült Államok átad légvédelmi elhárító eszközöket, valamint egyéb tüzérségi lőszereket, páncéltörő rendszereket, kézifegyvereket és nagy teljesítményű szállítójárműveket. Az amerikai védelmi minisztérium ezzel párhuzamosan egy másik katonai csomagot is bejelentett Ukrajna számára mintegy 2,6 milliárd dollár értékben. Ez a támogatás a légvédelmi képességek fejlesztésére szolgál, valamint szintén tartalmaz lőszereket, rakétákat és egyéb tüzérségi eszközöket is. Az Egyesült Államok a háború kezdete óta több mint 35 milliárd dollár értékű segélyt folyósított Kijevnek.

Ukrajna
Volodimir Zelenszkij
Lengyelország
Andrzej Duda
Mateusz Morawiecki

Most

12:39, Frissítve: 12:49

Tavaszi nagytakarítás Tornyoson

A falu apraja-nagyja seprűt, lapátot és szemeteszsákot ragadott Tornyoson, hogy részt vegyen a hagyományos Föld napi munkaakción. Együtt igyekeztek széppé tenni a falut.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.