Ugrás a tartalomra

Listabemutató: Vajdasági Magyar Szövetség – Elnökünkért, közösségünkért, a jövőért!

2023.11.30
15:40
2024.04.17
13:32
Forrás
Pannon RTV
December 17-én előrehozott parlamenti választások lesznek Szerbiában. A sorozatunkban megismerhetik a voksoláson induló jelöltlistákat. A VMSZ listája lesz a hatodik a köztársasági parlamenti választásokra vonatkozó szavazólapon.

A nemzeti kisebbségek pártjai közül elsőként a Vajdasági Magyar Szövetség adta át választási listáját a Köztársasági Választási Bizottságnak. A listaátadáshoz a szükséges aláírások több mint kétszeresét gyűjtötte össze a VMSZ.

Elnökünkért, közösségünkért, a jövőért - ezzel a szlogennel indul a Vajdasági Magyar Szövetség a köztársasági parlamenti választáson. Dr. Pásztor Bálint megbízott pártelnök, a VMSZ listavezetője kiemelte: olyan választási listát állítottak össze, amely lefedi Vajdaság teljes egészét, arra is törekedtek, hogy minden szempontból kiegyensúlyozott legyen a lista. „Nagyon fontosnak tartom azt elmondani, főleg ebben a mindannyiunk számára nehéz pillanatban, időszakban, hogy a választási listának az elnevezése és egyben a szlogenünk a következő: Vajdasági Magyar Szövetség elnökünkért, közösségünkért, a jövőért. Arra szeretném kérni a teljes vajdasági magyarságot, mindenkit, aki méltányolta, tisztelte, becsülte Pásztor István munkáját az elmúlt években, évtizedekben, hogy ezt fejezze ki olyan módon is, hogy támogatja a Vajdasági Magyar Szövetség listáját december 17-ei választásokon.”
 
A Vajdasági Magyar Szövetség listáján főleg már ismert politikai szereplők nevei találhatók meg, de kevésbé ismert nevek is helyet kaptak rajta. A lista első tíz helyén dr. Pásztor Bálint, Kovács Elvira, Bájity Borisz, Tóbiás József, Úri Emese, Újhelyi Ákos, Lálity Urbán Emese, Vicsek Annamária, Sztantity Szebasztián és Kovács Károly neve olvasható, míg a lista utolsó helyére szimbolikus jelentőséggel Fremond Árpád, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke került.

Dr. Pásztor Bálint arra is felhívta a figyelmet, hogy az elmúlt harminc év hagyományát követve terepi kampányt folytatnak majd, és igyekeznek minden magyarlakta településre eljutni. Ezzel, ahogyan a lista nevével és a jelmondattal is a volt elnök emléke előtt tisztelegnek, Pásztor István nélkül ugyanis sok minden máshogy nézne ki Vajdaságban, mint most. „Amikor ő átvette a pártot 2007-ben, akkor a VMSZ-nek 46 ezer szavazója volt, ennyien szavaztak a VMSZ-re 2007-ben. Ez azért fontos adat, mert ez nem teszi lehetővé azt, hogy a magyarság szempontjából fontos ügyeket akár napirendre lehessen tűzni Belgrádban, vagy pedig Budapesten. És abból az állapotból jutottunk el oda, ahol most vagyunk, hogy közös infrastrukturális projektumokról lehet beszélni, jövőépítésről lehet beszélni, ő hozta be a projektalapú politizálásnak a fogalmát, nemcsak szimbolikus kérdésekkel foglalkozunk, hanem azzal, hogy minden apró faluban, minden kis faluban, a tömbben és a szórványban is emberhez méltó életet élhessenek az emberek, hogy az, amiről beszélünk, az ne csak üres ígéret legyen, hanem arra tudjanak a helyiek alapozni, hogy folyamatosan az emberek között legyünk, és hát ez az a szemléletmód, ami jellemezte az ő elnöki tevékenységét, és természetesen mindannyian ezt próbáljuk továbbvinni. Én őszintén, nyíltan szoktam arról beszélni, hogy biztos, hogy nem fogjuk tudni úgy csinálni, mint ahogy ő csinálta, mert ez lehetetlen, de mindannyian mindent meg fogunk tenni és megteszünk annak érdekében, hogy a lehető legjobban csináljuk ezt a munkát, és én azt tapasztalom, hogy értik ezt az emberek, tömegesek a rendezvények, egy emberként fölsorakozott a vajdasági magyar közösség a VMSZ mögé az elmúlt napokban, és bízom abban, hogy mindez azt fogja eredményezni, hogy a választási eredmény is olyan lesz, ami feljogosít bennünket a folytatásra és arra, hogy a következő években, akár Belgrádban, akár Újvidéken teljes joggal fogalmazzuk meg az elvárásainkat a kormányzat irányába.”

A Vajdasági Magyar Szövetség programjában ezúttal is olyan elemek szerepelnek, amelyek a vajdasági magyar közösséget a leginkább érintik. A program négyéves parlamenti mandátummal számol. A párt honlapján is megtalálható dokumentumban kiemelik, hogy a VMSZ független és következetes politikai erő, amely a közösségből ered, és a közösség érdekében cselekszik, és három évtizede védi a vajdasági magyarság érdekeit. A leírás szerint a VMSZ politikája a realitásokon alapszik, céljaik nem lépik túl a valós lehetőségek kereteit, jövőképük pedig nemcsak a vajdasági magyar közösség, de az egész ország biztonságát és fejlődését szolgálja.
 
Kovács Elvira, köztársasági parlamenti képviselőjelölt, VMSZ: „Az unió jövője, a szuverenitás és a migránsválság kezelése a három alapgondolat a választási programunk elején, de a választási programunk egy részletes, kidolgozott, minden területre kitérő. És mi, mint mindig a választási programmal, konkrét elképzelésekkel indulunk a kampányban, konkrét célokkal, amelyekről el tudunk számolni aztán a mandátum végén. Sajnos, mi egy olyan országban élünk, ahol már egy év után újraválasztásokról beszélünk, de már az elmúlt időszakról és konkrét eredményekről tudunk beszámolni.”

A program legfontosabb eleme az illegális bevándorlók elleni küzdelem. A Vajdasági Magyar Szövetség az egyetlen olyan politikai erő, amely 2015 óta folyamatosan hangsúlyozza a déli határok védelmének a fontosságát, illetve a lakosság biztonságának a védelmét. Emellett a prioritások között szerepel a nemzeti kisebbségek jogainak a védelme, az infrastruktúra, a gazdaság és a mezőgazdaság fejlesztése, az egészségügy, a szociálpolitika, a demográfia és a környezetvédelem. A programban fontos szerep jut az európai integrációnak is, hiszen a VMSZ úgy véli, Európa nem tud kellően reagálni a világot érintő változásokra.
 
Kovács Elvira, köztársasági parlamenti képviselőjelölt, VMSZ: „Egyértelmű, és a VMSZ megalakulása óta, tehát politikánk alappillére az uniós csatlakozás, de ugyanakkor reálisak vagyunk és el kell ismerni, hogy az Uniónak valóban reformálódnia kell és demokratizálódnia. Tehát a saját döntéshozó mechanizmusait is át kell gondolnia, meg konkrét megoldásokat kell kínálni az égető problémákra, mint amilyen a dúló háború, illetve a migránsválság. És ezért gondoljuk azt, hogy a bővítés terén sokkal ésszerűbben kellene értékelni mindazt, amit Szerbia megtett.”
 
A nemzeti kisebbségek pártjainak esetében a természetes választási küszöb van érvényben, ami azt jelenti, hogy annyi kisebbségi képviselő kerülhet be a parlamentbe, ahányszor az egy mandátumhoz szükséges szavazatszámot megszerzi egy nemzeti kisebbségi párt. A választási törvény három évvel ezelőtti módosításával a választási küszöb ötről három százalékra módosult, a VMSZ javaslatára pedig a nemzeti kisebbségi pártok eredményét 35 százalékkal növelik, és csak ezt követően osztják le a mandátumokat. A változásoknak köszönhetően a VMSZ 2020-ban kilenc, 2022-ben öt képviselőt tudott a parlamentbe juttatni.
 
A Vajdasági Magyar Szövetség 2014 óta a kormánykoalíció része volt, és ez várhatóan a következő időszakban is így lesz. A VMSZ választási programjában ezt úgy fogalmazták meg, hogy a választások után olyan politikai partnerségre lépnek, amely közvetlen részvételt biztosít számukra a politikai döntések meghozatalában a konkrét célok megvalósítása érdekében.

Választások 2023
listabemutató
VMSZ
Dr. Pásztor Bálint
Kovács Elvira

Most

14:39, Frissítve: 16:36

Kollégium vagy lakás?

Az egyetemi hallgatóknak továbbtanulásuk során számos költséggel kell számolniuk, az egyik ilyen a lakhatási kiadás. Legtöbben a kollégiumot választják annak kedvező ára miatt, de túljelentkezés esetén marad a lakás bérlésének a lehetősége.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.