Ugrás a tartalomra

Ma tartják a Remény Szerbiája nagygyűlést Belgrádban

2023.05.26
11:13
2023.05.26
21:02
Forrás
Pannon RTV
Belgrádban minden készen áll a ma 19 órakor kezdődő Remény Szerbiája nevű nagygyűlésre, melyet Aleksandar Vučić, szerb államfő a parlament előtti téren tart.

A Szerb Haladó Párt által szervezett rendezvényen sajtóinformációk szerint Aleksandar Vučić mellett több politikus is felszólal.

A nap folyamán a szerb parlament előtt rendben zajlottak a nagygyűlés előkészületei, a forgalomban sem történtek nagyobb fennakadások. Ennek ellenére a Tömegközlekedési Titkárság bejelentette, hogy változások lesznek a belgrádi tömegközlekedési vonalak működésében. Délután 1-től a nap végéig ugyanis minden trolibusz- és villamosvonal működése szünetel.

Már csütörtökön érkeztek támogatók a nagygyűlésre. Koszovóról még május 17-én gyalog indultak el szerbek Belgrádba, őket tegnap fogadta Aleksandar Vučić: „Köszönjük az egész csapat nevében, hogy harcolnak és megvédik Koszovónkat. Ezért indultunk el a Remény Szerbiája gyűlésre, mert csak Önökkel tudunk hinni és bízni Koszovó további fennmaradásában. Köszönjük szépen.”

A gyalogos csapattól az elnök egy medált is kapott, melyet a Draganac kolostorból hoztak magukkal. A szerb elnök elmondta, hogy büszke rájuk, és nekik, - akik védik a tűzhelyüket -, köszönhető, hogy Szerbia továbbra is harcol Koszovóért.

Közben folyamatosan érkeztek az emberek, a Szerbia Palota előtt reggel óta buszok parkolnak. A hosszú út miatt vannak, akik korábban indultak el, Koszovóról például tegnap éjszaka mintegy kétszáz autóbusz indult útnak. Ők ma a délelőtti órákban értek a fővárosba. Szerbia egész területéről folyamatosan érkeztek az autóbuszok. Leskovacról például 120 busz indult el mintegy 6500 személlyel, Kragujevacról 90 busz és kombik, több mint 5 ezer emberrel, de Újvidékről és számos más városból és településről tömegek indultak el szervezetten a nagygyűlésre.

Vannak olyanok is, akik kimutatták ellenszenvüket a Remény Szerbiája nagygyűlés kapcsán. Az éjszaka folyamán ugyanis ismeretlenek kilyuggatták a čačaki autóbusz társaság több járművének gumiabroncsait és sértő üzeneteket festettek rájuk a szerb elnök és a Szerb Haladó Párt ellen.

Vučić csütörtök este egy késő éjszakába torkoló egyeztetés közben nyilatkozatában kiemelte: azoknak, akik azt terjesztik, hogy elbuktunk azt üzenem, hogy erről majd a nép dönt: „Hiszünk a Remény Szerbiája pénteki nagygyűlésében. A találkozóban, ahol megpróbáljuk egyesíteni Szerbiát, és megmutatni, hogy Szerbiának van jövője, hiszünk benne, és küzdeni fogunk érte.”

Vučić korábbi nyilatkozataiban hangsúlyozta: a nagygyűlésen Szerbia államfőjeként szólal majd fel, minden szerb állampolgárt képviselve, nem pedig pártelnökként. Az esti nagygyűlésen várhatóan beszédet mond a Szerbiai Szocialista Párt elnöke, Ivica Dačić, aki a jelenlegi kabinetben a külügyminiszteri feladatokat látja el. Külföldi szónokokat is várnak, Magyarország külgazdasági és külügyminisztere, Szíjjártó Péter és Milorad Dodik a Bosznia Szerb Köztársaság elnökének személyében.

Belgrád
Remény Szerbiája
nagygyűlés

Most

20:05, Frissítve: 20:17

Verstappen nyerte a sprintfutamot

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull holland versenyzője nyerte a Forma-1-es Miami Nagydíj szombati sprintfutamát.
19:37, Frissítve: 20:02

Egyre népszerűbb a népművészet az ifjúság körében

Több mint 300 gyermekkel tartották meg a XIII. Dunán innen, Tiszán túl elnevezésű Kárpát-medencei ifjúsági népművészeti tehetségkutató verseny délvidéki elődöntőjét Horgoson. Az eseményt a Bartók Béla Magyar Művelődési Egyesület szervezte meg.
18:52, Frissítve: 19:00

Komoly büntetés a fürdőruhában szaladgálásért

Komoly büntetéssel számolhat az, aki idén nyáron fürdőruhában sétálgat Tivat utcáin. A montenegrói város ugyanis megelégelte azt, hogy a belvárosban egy szál bikiniben vagy fürdőnadrágban járkálnak a turisták.
18:07, Frissítve: 18:19

Újraéledt az asztalitenisz Oromon

A helyi közösség és a vállalatok támogatásával az elkövetkező időszakban a régi iskola épületében mindennap lehetőség adódik a helyieknek arra, hogy kipróbálhassák, megtanulhassák ezt a sportágat, vagy épp versenyeket szervezzenek.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.