Ugrás a tartalomra

A macedón elnök nem vesz részt az ország nevének megváltoztatásáról rendezett népszavazáson

2018.09.23
23:34
2024.03.19
08:33
Forrás
MTI
A Macedónia nevének megváltoztatására rendezett népszavazást szeptember 30-án tartják.

Gjorge Ivanov macedón államfő vasárnap kijelentette: 27 évvel ezelőtt azt támogatta, hogy Macedónia önálló és független állam legyen. Mint mondta, a macedónok kétszer is bizalmat szavaztak neki, és megválasztásával azzal is megbízták, hogy ne engedélyezze a macedón alkotmány megváltoztatását, és "ne fogadjon el olyan javaslatokat, amelyek veszélyeztetnék a macedón nemzeti identitást".

A legnagyobb ellenzéki párt elnöke, Hrisztijan Mickoszki is úgy nyilatkozott, hogy nemmel kell voksolni jövő vasárnap, mert az ország nevének megváltoztatására vonatkozó macedón-görög megállapodás ellentétes a macedón nemzeti érdekekkel, de az államérdekekkel is.

Macedónia és Görögország júniusban egyezett meg abban, hogy Szkopje euroatlanti integrációjának folytatása érdekében a nyugat-balkáni országot a jövőben Észak-Macedóniának hívják majd.

 

Macedónia
népszavazás
Gjorge Ivanov
macedón elnök

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.