Ugrás a tartalomra

MÁÉRT: a határon túli lét ma már nem hátrány, hanem erőforrás és versenyelőny

2019.11.15
15:43
2019.11.16
09:44
Forrás
Pannon RTV
Budapesten, a Várkert Bazárban tartották a Magyar Állandó Értekezletet, közismert nevén a MÁÉŔT-et.

A Magyar Állandó Értekezlet a tisztán magyar pártok fóruma, és fontos, hogy ezek a pártok mindig a magyar jelölteket, magyar érdekeket támogassák. Ez volt a legfőbb politikai üzenete a MÁÉRT mai ülésének. Az éves Kárpát-medencei találkozón az elveket és célokat zárónyilatkozat formájában fogadták el a külhoni és magyarországi résztvevők.

Budapesten, a Várkert Bazárban tartották a Magyar Állandó Értekezletet, közismert nevén a MÁÉŔT-et. Ez a Kárpát-medencei magyar szervezetek és az Országgyűlési pártok közös fóruma, az év egyik legnagyobb nemzetpolitikai eseménye. A fórum elején Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke tartott nem sajtónyilvános előadást.

A zárt körű egyeztetésen elfogadták a zárónyilatkozatot, melyben kifejtik, hogy a határon túli lét ma már nem hátrány, hanem erőforrás és versenyelőny, Magyarország pedig biztos támasz. A cél egy erős közép-európai régió megteremtése. Sajtótájékoztatóján Semjén Zsolt magyar miniszterelnök-helyettes beszélt arról, hogy megtízszereződött a nemzetpolitikára szánt pénz az elmúlt években, és hogy a támogatás a jövőben is megmarad. Hozzátette, hogy a honosítás 1.1 milliónál tart, és hogy már a határon túli magyarok is szavazhattak az EP-választáson. Beszélt a gazdaságfejlesztésről is, ami szerinte az anyaországnak és a határon túli területeknek is kifejezetten előnyére vált. Fontosnak tartotta azt is kiemelni, hogy a MÁÉRT a tisztán magyar pártok fóruma, a magyar pártoknak pedig minden esetben magyar jelölteket kell támogatniuk.

Semjén Zsolt, miniszterelnök-helyettes, Magyarország: „A MÁÉRT olyan hitet tett a saját statútuma mellett, mely szerint az etnikai alapú magyar pártok szövetsége és tanácskozása a Magyar Állandó Értekezlet. Ennek kapcsán minden határon túli magyar párt és az ellenzéki pártok is kifejezték aggodalmukat a tekintetben, hogy előfordult az az elmúlt időszakban, amikor egy magyarországi párt képviselői nem a magyar jelöltek mellett kampányoltak, hanem egy szlovák, illetve egy román párt mellett.”

Potápi Árpád János magyar nemzetpolitikai államtitkár az általuk megszervezett programokról és a jövő évi tematikus évről beszélt: „A programjainkat visszük tovább, amik az elmúlt években kezdődtek, és amiket folyamatosan próbálunk fejleszteni, jobbá és teljesebbé tenni. A tematikus éveinket is folytatjuk, ez '12-ben az ovisok évével kezdődött, most pedig az Erős magyar közösségek éve programot fogjuk megvalósítani.”

A zárónyilatkozatot egyébként teljes konszenzussal fogadták el. A fórumon az ellenzéki pártok közül egyedül a Gyurcsány Ferenc által vezetett Demokratikus Koalíció nem vett részt.

Magyar Állandó Értekezlet
Budapest
Semjén Zsolt
Orbán Viktor

Most

17:45, Frissítve: 19:53

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.