Ugrás a tartalomra

A MÁÉRT zárónyilatkozatában üdvözlik a VMSZ tevékenységeit

2017.11.10
19:26
2024.03.19
08:32
Forrás
Pannon RTV
A nyilatkozat kiemeli a magyar kormány nemzetegyesítő törekvéseit.

A Magyar Állandó Értekezlet zárónyilatkozatában a magyar kormány, a parlamenti pártok és a külhoni magyar közösségek képviselői üdvözlik a magyar kormány nemzetegyesítő törekvéseit, a nemzet közjogi egyesítését, a Minority SafePack kezdeményezést, valamint bejelentették, hogy 2018 a külhoni magyar családok éve és Mátyás király emlékév lesz.

A legfontosabb kérdésekben konszenzus van, az ellenzék részéről is – mondta el Semjén Zsolt. A Minority SafePack mellett, az ukrán nyelvtörvény ellen és Gyurcsány Ferenc javaslata ellen is mindenki kiáll, mind a magyarországi parlamenti pártok, mind pedig a külhoni magyarok képviselői – hangsúlyozta a magyar miniszterelnök-helyettes. Emellett az ülésen még két fontos döntés született – emelte ki.

Semjén Zsolt, miniszterelnök-helyettes, Magyarország: „A tematikus évek tekintetében idén a külhoni magyar családok évét hirdetjük meg összhangban azzal a demográfiai programmal, családtámogatási programmal, amit az anyaországban is indítottunk, tehát ennek így első lépéseként a babakötvényeket és az anyasági támogatást is kiterjesztjük a külhoni magyarságra. A babakötvény az 42 000 forint, az anyasági támogatás az 64 000 forint. Ezt azok is megkapják, akinek nincs magyarországi lakcíme, bárhol éljenek a világban ezekre a támogatásokra jogosultak.”

A másik döntés pedig az, hogy jövőre Mátyás király emlékév lesz. Emellett a nemzet közjogi egyesítését is üdvözlik. „Amit a MÁÉRT nagyon nagyra értékelt, hogy - jelentem a nemzetnek - letette az esküt az egymilliomodik új magyar állampolgár, és amit a kormányzásunk kezdetén ígértem meg, azt mostanra megcselekedtük. Megvan az egymillió új magyar állampolgár.”

A MÁÉRT tagjai azon meggyőződésüknek adtak hangot, hogy minden magyar felelős minden magyarért – mondta sajtótájékoztatón Potápi Árpád János, magyar nemzetpolitikáért felelős államtitkár. „Arra buzdítják a külhoni magyarságot, hogy élve alkotmányos jogaival, vegyen részt a 2018-as magyar országgyűlési választásokon.”

Vajdaság tekintetében egyebek mellett a MÁÉRT megállapította, hogy Magyarország és Szerbia együttműködése példaértékű, üdvözlik Szerbia uniós előrehaladását, üdvözlik a VMSZ által elkészített gazdaságfejlesztési programot, és támogatják a VMSZ küzdelmét az anyanyelvi oktatásért, valamint üdvözlik a párt által a részarányos foglalkoztatás elvének megvalósulására benyújtott több törvényjavaslatát és módosítási indítványát.

A sajtótájékoztató végén a miniszterelnök-helyettes és az államtitkár Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke és Vincze Lóránt, a Európai Nemzetiségek Föderális Uniója elnöke, a két fő kezdeményező jelenlétében aláírták a Minority SafePack kezdeményezést, amely a kisebbségi közösségek európai uniós jogvédelmének megteremtését célozza.

MÁÉRT
zárónyilatkozat
Semjén Zsolt
VMSZ

Most

20:54

Kiránduljunk a Fruška gorára!

A hétvégén a hagyományos Fruška gora-i maraton zajlott, pár nappal később pedig már a majálisra készülnek a Fruška Gora Nemzeti Parkban és más kirándulóhelyeken is Újvidék környékén.
19:49, Frissítve: 20:12

A muzslyai nyugdíjasok majálisozása

Muzslyán két nyugdíjas egyesület működik. Együtt több mint háromszáz tagjuk van és közös otthonuk az egyik legmozgalmasabb hely Muzslyán. Így lesz ez május elsején is. Az előkészületek már ma délután elkezdődtek.
18:04, Frissítve: 19:36

Május elsején lép pályára a Spartacus

A pancsovai Železničart fogadja a szabadkai Spartacus labdarúgó klub a szerbiai labdarúgó szuperliga 33. fordulójában. A mérkőzés este fél hétkor kezdődik a Városi Stadionon.
17:40, Frissítve: 17:53

Aki bús szívvel énekelt

Ötven éve, harminc éves korában hunyt el az egyik legnagyobb és legtehetségesebb magyar énekes: Szécsi Pál.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.