Ugrás a tartalomra

A magyar kormány tartja a költségvetési hiánycélt

2022.12.08
12:29
Forrás
Közlemény
A kormány megőrzi a költségvetés stabilitását, és tartja az alapfolyamatok szerinti 4,9%-os hiánycélt. November végéig az államháztartás központi alrendszere 3466,4 milliárd forintos hiánnyal zárt.

A magyar kormány tartja a költségvetési hiánycélt - áll a magyar pénzügyminisztérium közleményében. Kiemelik, a szankciók miatt elszabadult energiaárak és a szankciós infláció egész Európát nehéz helyzetbe sodorta. Annak érdekében, hogy Magyarország elkerülje a recessziót, a kormány támogatja a munkahelyek megőrzését, miközben a családokat árstopokkal, a rezsicsökkentés fenntartásával és nyugdíjemeléssel is védi.

A kormány megőrzi a költségvetés stabilitását, és tartja az alapfolyamatok szerinti 4,9%-os hiánycélt. November végéig az államháztartás központi alrendszere 3466,4 milliárd forintos hiánnyal zárt. Ezen belül a központi költségvetés 3367,2 milliárd forintos hiányt, az elkülönített állami pénzalapok 290,5 milliárd forintos többletet, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 389,7 milliárd forintos hiányt mutattak. A januári 5%-os és a júliusi 3,9%-os nyugdíjemelés után novemberben tovább emelkedtek a nyugdíjak és a velük azonos módon emelendő ellátások 4,5%-kal. A kiegészítő emelés minden nyugdíjban, vagy nyugdíjszerű ellátásban részesülő személynek járt, akire a januári és egyúttal a júliusi emelés is vonatkozott. A kiegészítő emelés beépült az ellátás összegébe, így idén összesen 14%-os nyugdíjemelés valósult meg.

A novemberi kiegészítő nyugdíjemelés összesen 217 milliárd forintot jelentett az érintetteknek. A GDP-növekedés mértékére való tekintettel novemberben nyugdíjprémiumot is kaptak az arra jogosultak. A mintegy 2,5 millió főnek a nyugdíjprémium és az egyszeri juttatás összesen 23,5 milliárd forintot jelentett. Mindezekkel együtt nyugellátásokra 4421,0 milliárd forintot, a gyógyító-megelőző ellátásra pedig 1979,2 milliárd forintot fordított a magyar kormány november végéig.

magyar kormány
költségvetés
gazdaság
Magyarország

Most

08:07, Frissítve: 08:52

Napos, de hűvös idő

A 0 és 2 fok közötti délelőtti értékek után, a délután folyamán 11 fokig is felmelegedhet a levegő.

Népszerű

Álommunka, álombér?

Egyetlen napot sem kell várniuk, hogy munkát kapjanak, a fizetésük pedig több mint 200 ezer dinár is lehet. A felmérések szerint jelenleg a gépészmérnökök a legkeresettebbek a szerbiai munkaerőpiacon.