Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Tímár Zsolt

A Magyar Nemzeti Tanács képviselőivel egyeztetett Gordana Čomić Szabadkán

2021.06.09
18:46
2021.06.09
19:48
Forrás
Pannon RTV
A MNT munkájáról, a megvalósult és a folyamatosan működő programokról és a testület által alapított intézmények működéséről is egyeztetett az emberi- és kisebbségjogokért, társadalmi párbeszédért felelős miniszter szabadkai látogatása során.

Gordana Čomić elmondta, az oktatás és a kultúra terén is közösen szeretnék realizálni a célokat a következő periódusban.

Pannon RTV/Tímár Zsolt

Az oktatás kérdése kiemelt téma volt a találkozón. A magyar nyelvű tankönyvek oktatásban betöltött szerepéről, az anyanyelven történő tovább tanulás lehetőségéiről is szó esett. Kiemelték, hogy a fiatalok megszólítósa a legfontosabb. A Magyar Nemzeti Tanács és a Pannon RTV közös projektjéről, a magyar nyelvű távoktatás-videók rögzítéséről is beszámoltak. Több ezer felvett videóanyag segítette a fiatalokat a tanulásban. Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke kiemelte: „Azt látjuk, hogy az oktatás területén tudjuk leginkább azokat a jogokat érvényesíteni és a legnagyobb megértés ott van, hiszen nyilvánvalóan a többség, a szerbség számára is a kis közösségek a diaszpórában az oktatás mind sokkal közelebb áll hozzájuk és sokkal inkább érzik és a saját bőrükön is tapasztalják azt, hogy mit jelent kisebbségi helyzetben megmaradni a saját közösségében az embernek úgy, hogy az anyanyelvét megőrizze, hogy a szülőföldjén úgy érezze, hogy nem elesett ember, hanem büszke kisebbségi magyar ember lehet.”

Pannon RTV/Tímár Zsolt

A kisebbségi jogokkal kapcsolatos törvények nincsenek összhangban - mondta el Hajnal Jenő. Az MNT elnöke hozzátette, ezért születhetett meg egy olyan tájékoztatási stratégia is, amely sérti a kisebbségi jogokat. A kulturális törvény módosításaival kapcsolatban hatalmas küzdelmet kellett folytatni, hogy elérjük, hogy a nemzeti közösségek jogai mégse sérüljenek.

Pannon RTV/Tímár Zsolt

Az emberi- és kisebbségjogokért, társadalmi párbeszédért felelős miniszter elmondta, a következő periódusban közösen szeretnék realizálni az oktatási és kulturális célokat.

„Azt szeretnénk, ha a nemzeti kisebbségek elmondanák milyen Szerbiában szeretnének élni 2030-ban. Csak akkor lesz így, ha együtt írjuk. Akkor lesz jó a többségnek és a kisebbségnek is.”

A kulturális intézmények közösség összetartó erejéről is szó esett. Továbbá kiemelték a vajdasági magyar sajtó fontosságát. Gordana Čomić példaértékűnek nevezte a Magyarországgal való együttműködést is.

Magyar Nemzeti Tanács
Gordana Čomić
Hajnal Jenő

Most

20:58, Frissítve: 21:14

Díjazták a vajdasági tehetségeket

Kiváló vajdasági magyar diákokat, felsőoktatási hallgatókat díjaztak, és tehetség nagyköveteket kiáltottak ki Szabadkán. A díjazottak emlékplakettet, alkalmi ajándékot és az MNT által biztosított támogatást vehették át.
19:16

Megnyílik az összes határátkelő

Megnyílik az összes határátkelő Szerbia és Magyarország között - jelentette be Facebook-bejegyzésében Pásztor István. A Vajdasági Magyar Szövetség elnöke azt írja, június 23-ától az összes határátkelő dolgozni fog a két ország között.
17:34, Frissítve: 19:15

11 millió eurót kap Szerbia migrációs ügyekre

Szerbia aláírta az Európai Unióval azt a migráció rendezésére irányuló támogatási szerződést, amelynek második fázisában fejlesztik a befogadóközpontokat, a védelmi szolgáltatásokat és az oktatás elérhetőségét.
16:22, Frissítve: 17:28

Módosult a tartomány idei költségvetése

Ülésezett a Tartományi Képviselőház, amelyen a tartomány 2021-es költségvetésének módosításáról szavaztak. Napirenden szerepelt a Menekültek, kiutasított és lakóhelyüket elhagyni kényszerült személyek számára nyújtott támogatási alap jelentése is.

Népszerű

Mától érvényesek az enyhítések Szerbiában

A járványhelyzet javulásával a köztársasági válságstáb hétfőn döntött a járványügyi intézkedések enyhítéséről, azonban ezt a kormánynak is el kellett fogadnia. Az új szabályok mától léptek hatályba.

Két bácsfeketehegyi kamasz fulladt vízbe

Két bácsfeketehegyi fiú belefulladt a Kúla-Kishegyes-csatornába. A 14 és 16 éves fiúk a Szikics és Kishegyes közötti szakaszon fürödtek, ott történt a tragédia - erősítették meg a szerb közmédiának a Szabadkai Rendőrkapitányságon.