Ugrás a tartalomra

A Magyar Nemzeti Tanács képviselőivel egyeztetett Gordana Čomić Szabadkán

2021.06.09
18:46
2021.06.09
19:48
Forrás
Pannon RTV
A MNT munkájáról, a megvalósult és a folyamatosan működő programokról és a testület által alapított intézmények működéséről is egyeztetett az emberi- és kisebbségjogokért, társadalmi párbeszédért felelős miniszter szabadkai látogatása során.

Gordana Čomić elmondta, az oktatás és a kultúra terén is közösen szeretnék realizálni a célokat a következő periódusban.

Az oktatás kérdése kiemelt téma volt a találkozón. A magyar nyelvű tankönyvek oktatásban betöltött szerepéről, az anyanyelven történő tovább tanulás lehetőségéiről is szó esett. Kiemelték, hogy a fiatalok megszólítósa a legfontosabb. A Magyar Nemzeti Tanács és a Pannon RTV közös projektjéről, a magyar nyelvű távoktatás-videók rögzítéséről is beszámoltak. Több ezer felvett videóanyag segítette a fiatalokat a tanulásban. Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke kiemelte: „Azt látjuk, hogy az oktatás területén tudjuk leginkább azokat a jogokat érvényesíteni és a legnagyobb megértés ott van, hiszen nyilvánvalóan a többség, a szerbség számára is a kis közösségek a diaszpórában az oktatás mind sokkal közelebb áll hozzájuk és sokkal inkább érzik és a saját bőrükön is tapasztalják azt, hogy mit jelent kisebbségi helyzetben megmaradni a saját közösségében az embernek úgy, hogy az anyanyelvét megőrizze, hogy a szülőföldjén úgy érezze, hogy nem elesett ember, hanem büszke kisebbségi magyar ember lehet.”

A kisebbségi jogokkal kapcsolatos törvények nincsenek összhangban - mondta el Hajnal Jenő. Az MNT elnöke hozzátette, ezért születhetett meg egy olyan tájékoztatási stratégia is, amely sérti a kisebbségi jogokat. A kulturális törvény módosításaival kapcsolatban hatalmas küzdelmet kellett folytatni, hogy elérjük, hogy a nemzeti közösségek jogai mégse sérüljenek.

Az emberi- és kisebbségjogokért, társadalmi párbeszédért felelős miniszter elmondta, a következő periódusban közösen szeretnék realizálni az oktatási és kulturális célokat.

„Azt szeretnénk, ha a nemzeti kisebbségek elmondanák milyen Szerbiában szeretnének élni 2030-ban. Csak akkor lesz így, ha együtt írjuk. Akkor lesz jó a többségnek és a kisebbségnek is.”

A kulturális intézmények közösség összetartó erejéről is szó esett. Továbbá kiemelték a vajdasági magyar sajtó fontosságát. Gordana Čomić példaértékűnek nevezte a Magyarországgal való együttműködést is.

Magyar Nemzeti Tanács
Gordana Čomić
Hajnal Jenő

Most

17:45, Frissítve: 19:53

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.