Ugrás a tartalomra

Magyar nyelvű helységnévfeliratokat mázoltak le Székelyföldön

2020.01.05
20:05
2024.03.19
08:49
Forrás
hirado.hu
Több székelyföldi – Hargita és Maros megyei – településen fekete festékszóróval mázolták le vasárnapra virradó éjszaka a kétnyelvű helységnévtáblákon a magyar nyelvű feliratot.

Az ismeretlen tettesek Székelyudvarhely és két közeli település, Máréfalva és Székelyszentlélek, illetve a tőlük mintegy 60 kilométernyire lévő Hármasfalu egy-egy helységnévtábláját rongálták meg. A közösségi oldalakon és az erdélyi magyar hírportálokon közzétett fotókon az látható, hogy kizárólag a magyar feliratokat mázolták le, a települések román megnevezését jelző feliratokat nem rongálták meg.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elítélte és a közösség elleni provokációnak minősítette a helységnévtábla-rongálást, amely nem segíti a román és magyar közösség békés együttélését. Feljelentést tettek a rendőrségen, és elvárják, hogy a tetteseket megbüntessék.

A lemázolt helységnévtáblák többségét a Szekelyhon.ro hírportál szerint már vasárnap délelőtt eltávolította a DN13A jelzésű országutat karbantartó Országos Útügyi Vállalat Hargita megyei kirendeltsége.

magyar
helységnévfelirat
Székelyföld
helységnévtábla

Most

17:45, Frissítve: 19:53

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.