Ugrás a tartalomra

Magyarország belgrádi külképviseletén rendben zajlik a szavazás

2018.04.08
11:23
2024.03.19
08:39
Forrás
Pannon RTV
Rendben megnyitották a szavazóurnákat reggel hat órakor Magyarország belgrádi külképviseletén, ahol 54-en kérték felvételüket a választói névjegyzékbe.

Azok adhatják le voksukat, akik korábban kérték felvételüket a névjegyzékbe, vagy levélszavazatukat szeretnék leadni. Majdnem húsz fővel kevesebben, mint négy évvel ezelőtt.Állampolgári kötelesség, a magyarság megtartása, a lehetőség kihasználása – ezekkel indokolták a Belgrádban szavazók, miért érezték fontosnak, hogy az urnák elé járuljanak. Borsi György: „Szerintem minden állampolgárnak lehetősége van négy évente szavazásra menni, szerintem érdemes élni a lehetőséggel.”

Csitári Gyula: „Fontos a mai politikai helyzetben, hogy megtartsuk magyarságunkat, és megóvjuk azt, amit eddig felépítettünk.”

A voksolás lassú tempóban zajlik Belgrádban, hiszen sokkal kevesebb regisztrált szavazó van a szerb fővárosban, mint Szabadkán. Dudar Fanni, a Külképviseleti Választási Iroda belgrádi elnöke kiemelte: a voksolás rendben folyik: „A nyitás rendben zajlott reggel 6 órakor helyi idő szerint. A belgrádi külképviseleti névjegyzékbe 54 választópolgár kérte az áthelyezését. Kettő pártmegfigyelőnk van, őket a Jobbik delegálta. Rendkívüli esemény nem történt ezidáig.”

Négy évvel ezelőtt 72-en szerepeltek a névjegyzékben, levélben viszont sokkal kevesebben szavaztak, mint az idén. A levélszavazatok számáról nem adhattak ki információt a belgrádi külképviseleten dolgozók.

Belgrádban a népszámlálási adatok szerint valamivel több mint 1800 magyar él, ám a szerb fővárosban nemcsak az ott élők, hanem a környező településekről, a szórványból származók is voksolnak.

Belgrád
szavazás

Most

14:52, Frissítve: 16:53

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.