Ugrás a tartalomra

Magyarország a nukleáris energia békés használata mellett elkötelezett

2019.09.26
08:27
2019.09.26
08:35
Forrás
hirado.hu, MTI
Magyarország az elmúlt évtizedekben nagy szerepet tulajdonított a nukleáris energia használatának, és így lesz ez a jövőben is - mondta Szijjártó Péter New Yorkban.

A magyar külgazdasági és külügyminiszter hozzátette, a nukleáris energia használata a magyar gazdaság versenyképességének egyik fontos feltétele, és az energiakereslet több mint 40 százalékát az ország ma ilyen forrásból elégíti ki. Magyarország fenntartja magának azt a jogot, hogy nemzeti energia-összetételét maga határozza meg és azt a jogot is, hogy olcsón, tisztán és biztonságosan termelje meg az energiát, amelyet felhasznál - emelte ki a tárcavezető. Szijjártó hozzáfűzte: a békés célú felhasználás mellett ugyanakkor Magyarország is „minden lehetséges módszerrel és eszközzel” ellenzi a nukleáris fegyverek tesztelését világszerte, és teljes mértékben támogatja az erről szóló nemzetközi egyezményt.

fotó: MTI/KKM/Burger Zsolt

Emlékeztetett: Budapest felvállalta 2013 és 2015 között az atomcsend szerződés végrehajtásának koordinálását. „Úgy gondoljuk, a világ sokkal nyugodtabb és békésebb hely lenne, illetve lehetne, ha végre sikerülne a nemzetközi jog eszközeivel is betiltani a nukleáris fegyverek tesztelését” – mondta a miniszter.

Szijjártó Péter
nukleáris
energia
New York
ENSZ

Most

17:45, Frissítve: 19:53

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.