Ugrás a tartalomra

Magyarország továbbra is a tűzszünetet és a béketárgyalásokat szorgalmazza

2023.06.19
12:15
2023.06.19
12:34
Forrás
MTI
Magyarország továbbra is kitart az azonnali ukrajnai tűzszünetet és a béketárgyalásokat szorgalmazó álláspontja mellett, amit minden fórumon képviselni fog - jelentette ki Gulyás Gergely Budapesten, a Kormányinfón.

    A magyar Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta, a háborús helyzet nem könnyebb, hanem nehezebb lett, újabb szakaszába lépett a konfliktus, a harctéren egyre többen halnak meg.
    Hozzátette: a kormány szerint nem csupán magyar nemzeti érdek, hanem mindenkinek az érdeke, hogy mielőbb béke legyen. "Az öldöklésnek csak a béke vethet véget", ezért Magyarországnak ki kell tartania amellett, hogy azonnali tűzszünetre és béketárgyalásokra van szükség - mondta.
    A miniszter közölte, ennek a Magyarországra gyakorolt pozitív hatása lenne, hogy az európai gazdaság részeként az ország kiszabadulna "abból a fojtogató ölelésből, amit a háború jelent", ez rögtön az infláció jelentős mérsékléséhez, gyakorlatilag megszűnéséhez vezetne.

    Gulyás Gergely arról is beszélt, hogy védelmi költségvetésre van szüksége Magyarországnak, mivel háborús idők vannak, a 2024-es költségvetés pedig garantálja az ország biztonságát, megvédi a családokat, a nyugdíjasokat, a rezsicsökkentést és a munkahelyeket. A legfontosabbnak azt nevezte, hogy az országnak legyen 2024-re elfogadott költségvetése.
    Elmondta azt is, jövőre elegendő forrást biztosítanak ahhoz, a rendszerváltás óta először, hogy Magyarország megfeleljen az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének (NATO) tett vállalásainak.
    A jövő évi büdzsében a honvédelemre fordított források elérik a magyar gazdasági össztermék két százalékát - mondta.
    Beszélt arról is, hogy az országnak a legnagyobb segítséget jelenleg az jelenti, ha valaki a megtakarításait államkötvényben vagy kincstárjegyben tartja, amelyek magas kamatot fizetnek és adómentesek.
    Hozzátette: a banki megtakarítások kamatára bevezetett adó csak addig tart, amíg a háború.

   A gazdaságvédelmi akciótervbe illeszkedő döntésként a kormány arról határozott, hogy lehetővé teszi a SZÉP-kártyák felhasználását hidegélelemre - jelentette be a miniszter. Kiemelte: augusztus 1-jétől december 31-ig erre korlátlanul lesz lehetőség, és ezzel egyidejűleg azt is lehetővé teszik, hogy ebben az időszakban a munkáltatók a SZÉP-kártya keretét, amelynek maximális összege 450 ezer forint, további 200 ezer forinttal megemeljék a kedvezményes szabályoknak megfelelően.
    Közölte: a gyógyszerforgalmazó cégek esetében a kormány arról döntött, hogy július 1-jétől az extraprofitadójuk felét leírhatják, ha azt beruházásra vagy kutatás-fejlesztésre fordítják.
    A gyógyszergyártók esetén pedig a jövő évben megfelezik az extraprofitadót, és ezt "még egyszer meg lehet felezni", tehát ennek a fele is leírható, ha az érintett cégek a beruházásra, illetve a kutatás-fejlesztésre költik ezt az összeget - mondta Gulyás Gergely.

    Az európai uniós források ügyében "a labda Brüsszel térfelén pattog", politikai döntés kérdése, hogy az Európai Bizottság vállalja-e a konfliktust az Európai Parlamenttel, és odaadja-e Magyarországnak a jog szerint neki járó pénzeket - erről is szólt a Miniszterelnökséget vezető miniszter. A tárcavezető kérdésre válaszolva úgy értékelt: nem jogi, hanem politikai döntés kérdése, hogy a Magyarországnak járó európai uniós forrásokat mikor "kegyeskedik" az Európai Bizottság folyósítani. "Nem tőlünk függ, attól függ, hogy ott mikor szedik össze a bátorságukat ahhoz, hogy az Európai Parlament magyar képviselők által felheccelt többségével szemben vállalják azt a konfliktust, hogy a jog szerint odaadják a nekünk járó pénzeket" - fogalmazott Gulyás Gergely.
    Hangsúlyozta: Magyarország az Európai Bizottság által visszaigazolt módon az utolsó "mérföldkövet" is teljesítette, így elvileg a bizottságnak július elején számlákat is küldhetnek. Ekkor nekik van 90 napjuk, hogy megfontolják, fizetnek-e vagy sem - jelezte.

Magyarország
tűzszünet
béketárgyalás
háború

Most

14:39, Frissítve: 14:44

Kollégium vagy lakás?

Az egyetemi hallgatóknak továbbtanulásuk során számos költséggel kell számolniuk. A lakhatási kiadások a legmagasabbak. Legtöbben a kollégiumot választják annak kedvező ára miatt, de túljelentkezés esetén marad a lakás bérlésének a lehetősége.
12:58, Frissítve: 13:43

Az egész ország az áldozatokra emlékezik

Egy évvel a belgrádi iskolai lövöldözés után az egész ország megemlékezett az áldozatokról. A televízió és rádióműsorok reggel 8:41 perckor megszakították a sugárzást, és egy perces néha csenddel tisztelegtek a lövöldözésben elhunytak emléke előtt.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.