Ugrás a tartalomra

Maja Gojković: júniusban új kormányfője lesz Szerbiának (videó)

2017.04.05
15:00
Júniusban lehet új kormányfője Szerbiának, miután Aleksandar Vučić leteszi a hivatali esküjét államfőként
Júniusban lehet új kormányfője Szerbiának, miután Aleksandar Vučić leteszi a hivatali esküjét államfőként. Ezt nyilatkozta a szerb köztévében Maja Gojković. A szerb parlament elnöke szerint a parlamenti többség stabil, a Szerb Haladó Pártot támogató pártok mindannyian támogatták Vučić jelöltségét is, úgyhogy elvárása szerint hamarosan új kormányfő lehet. Annak személye viszont továbbra is kérdéses. Maja Gojković, a szerb parlament elnöke szerint az országnak júniusban lesz új kormányfője. Gojković elmagyarázta, hogy Aleksandar Vučić megválasztott elnök május 31-én teszi majd le a hivatali esküt a parlament előtt, mert ezen a napon tette le az esküt Tomislav Nikolić is. Maja Gojković, elnök, Szerbiai Parlament: „Ezen a napon meg fog szűnni a kormányfői mandátuma. Le kell mondania a tisztségről, és innentől kezdve harminc napon belül javaslatot kell tennie a szerb parlamentnek és át kell adni a mandátumot az új kormányfőjelöltnek.” Miután a parlament megállapítja a kormányfő lemondását, az államfőnek tárgyalnia kell a képviselőházban lévő pártokkal, és olyan személynek kell adnia a kormányfői mandátumot, aki biztosítani tudja a parlamenti többséget. „A parlamenti többség stabil, a Szerb Haladó Pártot támogató pártok mindannyian támogatták Vučić jelöltségét is, úgyhogy elvárásaim szerint júniusban új kormányfőnk lehet” - mondta Gojković.



Arra a kérdésre, hogy tudja-e, ki lehetne az új kormányfő, Gojković azt felelte, hogy vannak ötletei, de mindenről az államfő dönt majd. Nebojša Stefanović belügyminiszter sem beszélt konkrét nevekről az egyik országos televíziónak adott interjújában. Annyit mondott, hogy június elején már új miniszterelnöke lesz az országnak. Kiemelte: az új kormányt a szerb parlament ülésén választják majd meg. Addig is a mostani kormány rendesen ellátja feladatait.
Szerbia
Maja Gojković
minisztelenök

Most

15:45, Frissítve: 16:04

Hömpölygő tömeg a Fruška gora-i maratonon

Extrém és ultramaraton. Hatvan kilométeres közép- vagy harminc-egynéhány kilométeres rövid távú, nyugat, dél vagy éppen kelet irányba tartó távok.
Hömpölygő tömeg a Fruška gora-i maratonon
15:14, Frissítve: 15:25

Újraszentelték a Ladányi-keresztet

Újraszentelték a Törökbecse és Basahíd közötti országút mentén álló Ladányi keresztet. Törökbecse polgárai a közelben zajló 1849-es csatában elesett névtelen hősök emlékére állíttatták fel annak idején.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.