Ugrás a tartalomra

Manőverek 2022 - hadgyakorlat Szerbiában

2022.11.03
14:43
2022.11.03
16:34
Forrás
Tanjug
Az eseményen részt vett Aleksandar Vučić is.

Manőverek 2022 elnevezéssel hadgyakorlatot tartott a Szerbiai Katonaság. A bemutatón a szárazföldi egységek és a tartalékos erők tagjai gyakorolták a különféle a hadászati fegyverek használatát. Az összevont gyakorlat november 6-ig tart, célja a katonai egységek képességeinek fejlesztése. Mindez kulcsfontosságú ahhoz, hogy a katonaság harci felkészültsége megfelelő legyen.

Nagy hatótávolságú fegyverek, automata gránátvetők, páncélozott járművek - egyebek mellett ezekkel a hadászati eszközökkel mutattak be különféle hadgyakorlatokat a Pasuljanske livade gyakorlótéren. A Manőverek 2022 keretében sikeresen tesztelték az orosz gyártmányú Kornet páncéltörő rakétákat is, amelynek mintegy nyolc kilométeres a hatótávolsága.

Aleksandar Vučić, államfő, Szerbia: „Szerbia jóval erősebb, de ne gondoljuk, hogy olyan erősek vagyunk, hogy meg tudunk birkózni akár a legnagyobb világhatalommal is. Szerbia ereje ma összehasonlíthatatlan a múlthoz képest, másrészt viszont ez nem erő, hanem mindenekelőtt politika kérdése. Képesek leszünk-e megőrizni a békét, ez most a legfontosabb feladatunk, és mindent meg kell tennünk ennek érdekében.”

A szerb államfőt a katonai gyakorlótéren Miloš Vučević szerb védelmi miniszter és Milan Mojsilović, a Szerbiai Katonaság vezérkari főnöke fogadta. Aleksandar Vučić az előző napok történéseivel kapcsolatban elmondta, nem először észleltek légi járműveket a katonaság laktanyája felett. Hozzátette, Szerbia nem engedheti meg, hogy bárki kémkedjen az országban. Arra is felhívta a figyelmet, hogy szerdán egész nap NATO-drónok köröztek Brnjakban és Jarinjében.

Aleksandar Vučić, államfő, Szerbia: „Figyelemmel követtük a helyzetet, láttuk, hogy 200-500 méterre voltak az adminisztrációs vonaltól, a másik oldalon. A NATO tiszteletben tart minden eljárást, de mi láttuk őket is, de nincs jogunk semmibe venni az ENSZ Biztonsági Tanácsának 1244-es határozatát és a kumanovói megállapodást. De nem azért voltak ott, hogy játszadozzanak vagy ilyesmi, hanem valami más miatt.”

A szerb elnök arról is szólt, hogy néhány napon belül beszédet intéz a polgárokhoz. Vučić azt mondta, szombaton vagy vasárnap az európai vezetőkkel folytatott tárgyalások részleteit is nyilvánosságra hozza. Ezt követően pedig kitér majd az energiaválsággal kapcsolatos kérdésekre is.

hadgyakorlat
katonaság

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.