Ugrás a tartalomra

Mától Pristina beszüntetteti a dinárt, mint fizetőeszközt Koszovó területén

2024.02.01
15:12
2024.02.01
20:32
Forrás
Pannon RTV
A döntés értelmében az egyedüli fizetőeszköz az euró lesz. A szerb fizetőeszköz kivezetésére átmeneti időszakot látott elő a koszovói államvezetés.

Ennek értelmében egy meghatározott ideig nem büntetik még azokat a cégeket és magánembereket, akik a szerb dinárt használják tranzakciók lebonyolítására. Aleksandar Vučić szerb államfő a döntés miatt tegnap este a Kvinta országainak nagyköveteivel tárgyalt, pénteken pedig sajtótájékoztatót tart. Az Európai Unió aggodalmának adott hangot az üggyel kapcsolatban.

Életbe lépett a pristinai nemzeti bank szabályozása, miszerint Koszovó területén az egyedüli legális fizetőeszköz ezentúl az euró. A döntés főként a helyi szerbeket érinti érzékenyen, illetve azokat a jogi és természetes személyeket, amelyek anyagi forrásai Szerbiából, dinárban érkeznek. Ilyenek az iskolák, a kórházak és más intézmények, amelyeket a szerb költségvetés támogat. Ugyanez a helyzet azokkal a munkavállalókkal és nyugdíjasokkal is, akik dinárban kapják havi járandóságukat.

A döntés bírálói szerint nemzetiségi hovatartozás nélkül Koszovó minden lakosa megérzi a döntés negatív hatásait.

Milovan Drecun, a szerbiai köztársasági parlament Koszovó-ügyi bizottságának elnöke szerint egyértelmű politikai célzata van a lépésnek Albin Kurti részéről.

„Egyrészről Pristina a legnagyobb mértékben ki akarja űzni Szerbiát és jelenlétét Koszovóról, hogy megszüntessen minden intézményt, ami kapcsolatba hozható országunkkal. Másrészről teljesen ellehetetleníti a normális életet a szerb nép számára, és egyszerűen kilátástalanná teszi a jövőt. Ha ilyen lépéseket tesznek, akkor közvetlenül tiporják el a normális életet, az emberek biztonságát, mindent, ami egy embernek kell ahhoz, hogy élhessen valahol.”

Aleksandar Vučić csütörtök este már találkozott a Kvinta-országok, azaz az Ötök nagyköveteivel, illetve az Európai Unió és az Egyesült Államok képviselőivel.

Az egyeztetésről Petar Petković, a szerb kormány Koszovó-ügyi Irodájának vezetője nyilatkozott.

„Ennél nehezebb tárgyaláson még nem vettem részt. Ennek ellenére Aleksandar Vučić államfő erőteljesen védte a koszovói szerb nép érdekeit, mindenek előtt a megmaradáshoz és az élethez való jogukat. Mindenki számára, aki abban a tárgyalóhelyiségben tartózkodott, egyértelmű volt, hogy Kurti a főbűnös.”

Az Európai Unió azt kéri a pristinai hatóságoktól, hogy biztosítsanak megfelelően hosszú átmeneti időszakot a dinár kivezetésére, eközben pedig tárgyalásos megoldást kell találni a problémára. Aggodalmuknak adtak hangot azzal a negatív hatással kapcsolatban, amit az euró egyoldalú és kizárólagos bevezetése jelent az iskolákra és a kórházakra. A szerb államfő a megbeszélésen elhangzottakról és a további lépésekről pénteken 13 órakor tájékoztatja a közvéleményt. Aleksandar Vučić sajtótájékoztatóját a Pannon Televízió is átveszi.

dinár
Koszovó
Petar Petković
Milovan Drecun
euró

Most

20:09, Frissítve: 20:32

A kormányprogramról vitázik a parlament

Miloš Vučević kormányalakító több mint három órán keresztül ismertette expozéját. Ezt követően megkezdődött a vita a köztársasági képviselőházban a kormányprogramról.
13:43, Frissítve: 16:32

Ezreket vonz a palicsi majális

Verőfényes napsütés és viharos erejű szél várta a 39. palicsi majális látogatóit. Már a délelőtti órákban benépesült a tópart, a kora délutáni órákban pedig már több ezren voltak a sétányon.
13:17, Frissítve: 15:45

Ma megalakul az új szerb kormány

A geopolitikai stabilitás megőrzése, infrastrukturális fejlesztések, az életszínvonal növelése, az EU-tagság felé vezető út és a katonai semlegesség - egyebek mellett ezeken dolgoznak majd az új szerb kormány tagjai a jövőben.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.