Ugrás a tartalomra

Még mindig nem „véglegesek” a helyi a hatalmak

2012.10.31
16:20
Szerbiában még mindig téma, hogy mely pártok irányítják a helyi önkormányzatokat
Szerbiában még mindig téma, hogy mely pártok irányítják a helyi önkormányzatokat. Vajdaságban várhatóan Nagykikindán és Zomborban is változások lesznek. A Szerbiai Szocialista Párt ígérete szerint ugyanis december elejére mindenhol feláll az új összetételű testület. Eddig több helyen a Demokrata Párttal voltak koalícióban. A Szerb Haladó Párt viszont az erőviszonyok megváltoztatását követeli a szocialistáktól. Egy bánáti önkormányzatban arra is van példa, hogy a képviselő-testületbe bejutott összes párt hatalmon van. Azaz nincs ellenzék. A májusi szerbiai választások óta öt hónap telt el, ez az idő azonban még mindig nem volt elegendő ahhoz, hogy kialakuljanak a végleges hatalmi leosztások az önkormányzatokban. Az első koalíciókat a Szerbiai Szocialista Párt a Demokrata Párttal kötötte meg az új szerbiai kormánytöbbség miatt, azonban jelentősen átrendeződtek az erőviszonyok. A szocialisták felrúgták a koalíciót a demokratákkal, és ahol lehetett, a Szerb Haladó Párttal alakítottak hatalmat. A haladók kezdeményezésére több vajdasági községben és városban is változások történtek: Pecsincén, Siden, Kúlán, Verbászon, Bácson, Palánkán és Újvidéken. Arra is volt példa, hogy rögtön a választások után alakított többséget a szocialista–haladó koalíció: Titelen, Nagybecskereken és Pancsován. Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke a Pannon Televízió Közügyek című műsorában azt mondta, a magyar többségű önkormányzatokban a párt tekintetében nem történt jelentős átalakulás.



„A többi önkormányzatban, azt gondolom, hogy az utóbbi hetekben, hónapokban jelentős változás az átalakulások tekintetében nem volt. Vannak önkormányzatok, ahol változtak az erőviszonyok, például Topolyán. Ott az erőviszonyaink megerősödtek. Szerintem áttörés jellegű változások nem történtek.” A Szerbiai Szocialista Párt egyik magas rangú politikusa nemrég azt mondta: december 1-ig több szerbiai önkormányzat hatalmi összetétele is megváltozik, azért, hogy a helyi önkormányzati többséget összehangolják a köztársaságival. A szocialisták egyelőre Szabadkán, Zomborban és Nagykikindán is a hatalmi többség részét képezik. Szabadkán viszont jelenleg úgy tűnik, függetlenül attól, hogy a Szerbiai Szocialista Párt elhagyja-e a koalíciót, nem változnak az erőviszonyok. A Demokrata Párt vezette koalíciónak ugyanis ettől függetlenül megvan a többsége. Ez csak a VMSZ pozícióját erősítheti meg szabadkai szinten, mivel a DP-nek szüksége lesz a magyar párt támogatására. A vajdasági önkormányzatok hatalmi többsége még mindig tarka. A bánáti Fehértemplom az egyetlen olyan önkormányzat a tartományban, ahol minden párt hatalmon van.  

Most

17:45, Frissítve: 19:53

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.